Finländare i Turkiet: Hårda tag av polisen

Sofia Hirvonen som är turistguide i Istanbul berättar att demonstrationerna har märkts av på så sätt att kollektivtrafiken ställvis har varit avstängd. Dessutom har stora folkmassor varit i rörelse dygnet runt.

– Människor från alla samhälls- och åldersklasser har deltagit i demonstrationerna. Jag har inte känt mig otrygg, eftersom demonstranterna har uppträtt mycket lugnt, sade Hirvonen till FNB per telefon på lördagen.

Enligt henne har polisen använt hårda tag med tanke på att protesterna varit fredliga.

Hirvonen tror att demonstrationerna inte bara handlar om bygget av ett köpcentrum utan om en större protest mot det regerande partiet, det moderat islamistiska AKP:s linje. Spänningen har vuxit redan en längre tid.

– Arbetarpartierna försökte ordna en samling på Taksimtorget på första maj, men det regerande partiet satte stopp för det. Det här orsakade protester redan då.

Enligt den finska ambassaden i Turkiet har demonstrationerna åtminstone tills vidare inte påverkat den allmänna stämningen i miljonstäderna Ankara och Istanbul. Ambassaden rekommenderar att man undviker stora folksamlingar.