Blondinbella blev businesskvinna

När Isabella Löwengrip var 14 år startade hon en fiktiv blogg om karaktären Blondinbella, en mycket tuffare Stockholmstjej än hon själv. Inom två år var bloggen näst störst i Sverige och värderad till fem miljoner kronor, över 580 000 euro.

Egentligen började det redan lite tidigare. Isabella Löwengrip var aktiv inom Moderaternas ungdomsförbund och ville uttrycka sina politiska åsikter, men inga tidningar publicerade hennes insändare. Så hon startade en blogg.

– Men jag märkte att ingen är intresserad av att läsa en 14-årings politiska ställningstaganden. Så jag skapade Blondinbella, en karaktär som skulle leva det coola livet, dricka champagne med kändisar och dejta äldre killar, berättar Löwengrip under ett besök i Helsingfors.

Hon skrev en två år lång roman på nätet med sig själv i huvudrollen. Men snart blev hon den karaktär hon skapat: en rikskändis.

När bloggen var näst störst i Sverige insåg Löwengrip att hon kunde tjäna pengar på den. Hon grundade sitt första företag, Blondinbella Ab, som sålde annonser till bloggen.

Hennes numera 800 000 läsare har följt hennes framgångssaga.

Framgången

Nu är Löwengrip en 22-årig blivande mamma, entreprenör med ett flertal företag, ofta anlitad föreläsare och styrelsemedlem i ett börsnoterat bolag. Hon har skrivit två böcker, grundat en tidning, grundat och sålt vidare en nätbutik, grundat och sålt vidare ett klädmärke. För tillfället skriver hon en ny bok om privatekonomi, riktad till unga kvinnor precis som de två tidigare som handlade om självförtroende och karriär.

Isabella Löwengrip hoppade av gymnasiet och har gjort allt detta med pur vilja, passion och ett gott självförtroende.

– Att vara företagare handlar om att man vill något väldigt mycket, och jag samlade personer kring mig som kunde det jag inte kunde. Genom jobbet har jag lärt mig alla bitar.

Profil
Isabella Löwengrip
  • Född: 1990.
  • Bor: I Stockholm med fästmannen Odd Spångberg (också bloggare) och hunden Christian.
  • Jag med tre ord: Driven, snäll, glad.
  • Gör helst på fritiden: Läser, det är mitt sätt att varva ner. Slukar både nya böcker och klassiker.
  • Favoritplats: Stockholms skärgård.
  • Om Blondinbella aldrig blivit till: Skulle jag ha satsat på att bli statsminister, justitieminister eller framgångsrik advokat.
  • Förebilder: Oprah Winfrey, Beyoncé och starka kvinnor och personer som går sin egen väg.
  • Arbete: Jobbar tre dagar i veckan med de egna företagen, varav investmentbolaget är det viktigaste. Föreläser i genomsnitt två dagar i veckan på högskolor, skolor, företag, organisationer. I Helsingfors föreläste hon på Nordic Business Summit.

Löwengrip medger att hon i början, som väldigt ung kvinna, kanske inte alltid blev tagen på allvar i businessammanhang. Men det har förändrats och hon känner sig inte diskriminerad, snarare tvärtom.

– Vi är få unga kvinnor i företagsvärlden så det kan till och med vara en fördel.

I dag är Löwengrip i första hand entreprenör, inte bloggare.

– Bloggen är en bra marknadsföringskanal för mina andra projekt, säger Löwengrip som ändå fortfarande lägger tre timmar om dagen på att skriva blogginlägg. Det blir sex inlägg per dag.

Löwengrip trivs med ansvaret att vara en förebild för tjejer och unga kvinnor.

– Jag är en sund människa och jag har visat att alla kan lyckas, jag började utan pengar och kontakter. Jag är en tuff tjej, och därför en bra förebild.

Hatet

Isabella Löwengrip har även fått uppleva framgångens mörka baksida. Hatet kom tidigt, när hon vara bara 15 år.

– Jag är en lätt måltavla. Min nätsida är öppen så vem som helst kan kommentera, och jag har gjort business på något som är väldigt tjejigt. Många blir störda på det.

Löwengrip säger att hon inte bryr sig, att hon har blivit van och inte tar till sig av skiten.

– Jag kan inte kämpa för att bli älskad av alla.

– Jag har gjort elva polisanmälningar för olaga hot. Jag har tvingats flytta två gånger när personer trakasserat mig hemma. Visst är det tufft men det finns inte så mycket man kan göra åt det.

Löwengrip berättar att det blivit lite lättare nu när hon bor tillsammans med sin fästman Odd Spångberg.

I samband med Sveriges Televisions omtalade program Män som näthatar kvinnor, där ett antal kända profiler trädde fram och berättade om trakasserier och hot, publicerade Löwengrip ett blogginlägg om det hon själv fått stå ut med. Historierna om dödshot, våldtäktshot och konkreta övergrepp är chockerande och grymma.

Trots allt detta har Löwengrip behållit sin positiva livsinställning och beskriver sig själv som "alltid glad".

Läs mera i dagens tidning!