Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Oras Tynkkynen ska leda Gröna riksdagsgruppen

Oras Tynkkynen, som profilerat sig i klimatfrågor, blir ny ledare för Gröna riksdagsgruppen. Gruppen valde sin ordförande enhälligt i dag.

De gröna har för vana att byta ordförande för riksdagsgruppen med drygt två års mellanrum. Eftersom Pekka Haavisto har lett gruppen i över två år gick den in för rotation på posten.

Även vice ordförandena byts ut. Platserna besattes enhälligt med Outi Alanko-Kahiluoto och Jani Toivola.

I samband med sitt förra konstituerande möte bestämde Gröna riksdagsgruppen att besluten om gruppens ledning fattas efter att personvalen skett på partikongressen.

Det började genast spekuleras om Haavistos framtidsplaner. Tynkkynen hoppas att Haavisto ställer upp i EU-valet nästa år. Haavisto har ännu inte gett besked i den frågan.

– Jag är säkert inte ensam i landet om att hoppas att Pekka ställer upp, sade Tynkkynen.

Haavisto var Gröna förbundets kandidat i presidentvalet i fjol. Han tog sig till andra valomgången, men förlorade till slut mot Samlingspartiets kandidat Sauli Niinistö. Under kampanjen leddes riksdagsgruppen i flera månader av ställföreträdare.
Tynkkynen är en 35-årig politices magister från Tammerfors.

Beredningen viktig

Redan när Tynkkynen kom till riksdagsgruppens möte i dag avslöjade hans glada uppsyn att han står inför nya uppdrag.

Tynkkynen tänker se till att De gröna kan driva igenom sina mål i både riksdag och regering. En av de viktigaste frågorna för honom är att förebygga en klimatkris. Han vill också främja en basinkomst och genomföra ungdomsgarantin.

– Det här är säkert de teman vi jobbar med under de närmaste åren.

Tynkkynen medgav att det emellanåt gått knaggligt för regeringen och att den också gjort några missar. Enligt honom är det viktigaste ändå att sex rätt olika partier har klarat av att fatta gemensamma beslut.
Han tror att regeringen har dragit lärdom av sina svårigheter. Han vill främst betona vikten av en gedigen beredning.