Foto: EPA/Stringer

Samsung öppnar forskningsenhet i Finland

Nokiakonkurrenten Samsung öppnar en forsknings- och utvecklingsenhet i Finland. Uppgifter gör gällande att det sker i Esbo, så gott som granne med Nokias huvudkontor.

Den 13 juni öppnar Samsung ett forsknings- och utvecklingscenter och invigningen sker i Dipoli i Esbo. Det bekräftar Simo Arvo som sköter kommunikation för bolagets de i Finland.

Men mer exakta uppgifter om var enheten faktiskt placeras eller hur många anställda den får, vill Samsung ännu inte uppge.

Redan i höstas sökte Samsung efter anställda med en annons på nätverkstjänsten Linkedin till centret som enligt uppgifter ska jobba med mobiltelefoni. 

Sydkoreanska Samsung gick i fjol om Nokia i sålda mobiltelefoner globalt. Enligt analysföretaget Gartner sålde Samsung mer telefoner än Nokia också i Finland under början av året.

Nokia har genomfört omfattande personalnedskärningar vilket betyder att det finns en hel del sakkunnig personal utan jobb i branschen.

I början av december meddelade också det kinesiska nätbolaget Huawei att de grundar en forsknings- och produktutvecklingsenhet i Helsingfors. Målet är att sysselsätta 100 personer inom fem år. Enheten i Finland ska forska i och utveckla teknologi som behövs i mobiltelefoner.