Foto: HBL

HS till stöd för svenskan – publicerar på två språk

På det första uppslaget med nyheter i dagens Helsingin Sanomat finns samma nyheter både på finska och svenska.

På uppslaget uttrycker statsminister Jyrki Katainen (Saml.) sin bestörtning över mordhoten mot finlandssvenskar. På den vänstra sidan kommer han till tals på finska – och på den högra sidan på svenska.

På uppslaget finns även flera personer som uttalar sig om mordhoten. På ledarplats tar Helsingin Sanomat ställning för att Finland i fortsättningen är ett tvåspråkigt land och att hoten mot journalister inte får tysta medierna. 

Det var en symbolisk gest för att finländarna har flera modersmål och för att försvara yttrandefriheten, säger t.f. ansvariga chefredaktören Riikka Venäläinen.

– Nu överskreds en viss gräns när man säger att blodet kommer att stänka och tig om det här och man hotar folks familjer och säger att vi vet var du bor. När det gäller hotelser har journalister två alternativ: att försöka tiga ihjäl dem eller skriva om dem. Helsingin Sanomat ville inte godkänna försöket att påverka tidningens journalistiska linje. Att låta bli att skriva om hoten var inte rätt alternativ, säger Venäläinen.

Venäläinen säger att redaktionen fått massor av respons. Själv hade hon tidig eftermiddag fått kring 100 mejl.

Artikeln har uppdaterats.