Välvaktad vigsel: Vincent och Bruno

De har väntat länge på att få säga "ja". Nu är Vincent Autin och Bruno Boileau gifta.

Men glädjebägaren grumlas av starkt motstånd mot par av samma kön och den första gayvigseln i Frankrike fick skyddas av en hundra man stor polisstyrka.

Ett massivt medieuppbåd med hundratals journalister från hela världen hade kommit till sydfranska Montpellier inför vigseln på onsdagskvällen.

Montpellier kallas Frankrikes San Francisco på grund av stadens välvilliga inställning till homosexuella.

Borgmästare Hélène Mandroux har sagt sig vara mäkta stolt över den historiska händelsen, då Vincent Autin, 40, och Bruno Boileau, 30, utväxlade sina äktenskapslöften och blev äkta makar.

"Överväldigande lycklig"

Autin är ordförande i den lokala gay-rörelsen i Montpellier. I samband med bröllopet — med uppskattningsvis 500 gäster — twittrade han att han är "överväldigande lycklig" och att han har väntat otåligt på att kunna få gifta sig med sin käraste, som han har varit tillsammans med i nästan sju år.

Franska regeringens talesperson Najat Vallaud-Belkacem visade också sitt stora stöd genom att närvara, även om hon uppgav att hon var där som privatperson och inte som representant för regeringen, för att undgå att misstänkas för att vilja vinna politiska poäng på begivenheten.

Starkt motstånd

Även om en majoritet av fransmännen är för den nya lagen, finns ett uppseendeväckande starkt motstånd. I Paris utbröt i söndags starka protester mot lagen då minst 150 000 demonstranter tågade längs gatorna.
Inrikesministern Manuel Valls varnar dock för att oroligheter riktade mot de par av samma kön som framöver kommer att vigas inte är acceptabla i någon form.

- Inget störande av den allmänna ordningen kommer att tolereras, säger ministern enligt dagstidningen Le Figaro.