Anna-Maija-Henriksson

Flera vill sitta på SFP:s viceordförandeposter

Ingen utmanar SFP-basen Carl Haglund men det blir omställningar i viceordförandetrion.

Ulla Achrén från Åbo slutar men ekvationen krånglas till av att Benjamin Ellenberg funderar på att ställa upp och Päivi Storgård vill fortsätta.

Trots att få vanliga väljare vet vem som är vice ordförande i vilket parti är posterna eftertraktade. De betraktas som språngbräden i den politiska karriären och öppnar dörren till kabinett där besluten bereds.

Av SFP:s tre vice ordförande är österbottningen Anna-Maja Henriksson den enda som flitigt förekommer i spalterna, men det beror på att hon är justitieminister. Henriksson meddelade för en dryg vecka sedan att hon vill bli återvald.

Åbo Akademis förvaltningsdirektör Ulla Achrén har varit en rätt osynlig vice ordförande och hon har fattat ett annat beslut.
– Jag tycker det är dags att låta nya vindar blåsa.

Achrén vill inte yppa vem hon helst skulle se som sin efterträdare.
– Man ska aldrig testamentera sina röster. Partidagen som väljer, konstaterar hon.

SFP:s åboländska kontaktchef Linda Lindholm berättar att kretsen diskuterar viceordförandefrågan om  en vecka.
– Nu måste vi smälta Achréns beslut.

Vice ordförande Päivi Storgård har inte heller varit särskilt synlig på den rikspolitiska arenan men det ser ut att bli en ändring. Förra veckan meddelade hon att hon ställer upp för omval på partidagen.

– Jag vill fortsätta jobbet med att stärka partiets tvåspråkiga profil. Det finns fler tvåspråkiga familjer än någonsin tidigare. Vi måste ta vara på dem och informera dem om varför de borde registrera sina barn som svenskspråkiga.

Med finska som modersmål är Storgård i SFP en minoritet i minoriteten. Hon anser att det ger henne ett annat perspektiv än det smala finlandssvenska.

– Så länge en James Hirvisaari (Sannf) kan säga att det är vanvettigt att Astrid Thors får ”plaska på svenska” i riksdagen utan att någon på finskt håll tar avstånd från det har jag en nisch. Finlandssvenskarna är så vana att vända andra kinden till, men jag är av en annan sort.

Bryssel hägrar
Storgård har också andra politiska ambitioner.

– Jag ställer upp som kandidat i EU-valet om partiet så vill, meddelar hon.

Storgård är den första SFP:aren som ger klart besked på den här punkten. Många andra SFP:are är också intresserade men håller inne med beskedet tills de vet vilka andra spelare som finns på plan.

Innan Helsingforsbon Storgård hade meddelat att hon vill fortsätta som vice ordförande diskuterades frågan inom Svensk Ungdom. Slutsatsen blev att Benjamin Ellenberg, aktiv SU:are från Helsingfors, borde ställa upp.

– SU har frågat mig om jag är intresserad av att kandidera. Det är inte så att jag själv har anmält intresse, poängterar Ellenberg när Hbl ringer upp.
Han undrar vem som har tipsat Hbl och betonar att han ännu inte bestämt sig.

– Och så länge jag inte gett ett jakande svar är det nej.

Hur tänker du göra?
– Jag har inte fattat beslut ännu. Jag har inte anmält intresse utan blivit tillfrågad. Om du skriver något så skriv det. Vad tänker du skriva?

Jag tänkte skriva vad du har sagt.

– Skriv att jag har blivit tillfrågad av SU och ännu inte fattat mitt beslut.