Katainen kritiseras för asylkommentar

Svensk Ungdom kräver en förklaring av statsminister Jyrki Katainen (Saml) som säger att antalet asylsökande måste fås under kontroll i Finland.

Svensk Ungdom påminner Katainen om att Finland har, genom att underteckna internationella avtal, förbundit sig att ge internationellt skydd åt dem som behöver det. Ifjol sökte 3 129 personer om asyl i Finland, cirka hälften fick positivt beslut och fick stanna kvar i landet. Svensk Ungdom ser inte antalet asylsökanden som problematiskt och att det behöver kontrolleras ytterligare.

– Vi har en ytterst liten invandring till Finland. Problemen i Stockholms förorter som Katainen hänvisar till, beror inte på antalet asylsökanden eller andra invandrare, utan på hur vi hanterar invandringen och integrationen. Visst behövs en debatt om invandringen i Finland, men den bör handla om hur vi gör Finland mer attraktivt för utländsk arbetskraft, påpekar förbundsordförande Niklas Mannfolk, och påminner om att Finland inom de kommande tio åren behöver 150 000 nya arbetstagare.

Även Finlands Flyktinghjälp kritiserar Katainen för dennes syn på upploppen i förorterna kring Stockholm i Sverige.

Katainen sade i en intervju för Yle Radio Suomi på söndagen att man kan förebygga liknande kravaller i Finland genom att hålla antalet asylsökande i schack.

Finlands Flyktinghjälp påpekar att det är en mänsklig rättighet att söka asyl i ett land.

I Sverige sökte nästan 44 000 personer asyl i fjol.