Foto: OLIVIER HOSLET

Biaudet och Halla-aho jokrar i EU-valet

I SFP-kulisserna pågår spelet om vem som kunde bli partiets stjärna i Bryssel för fullt. Misslyckas kandidatnomineringen kan stjärnan slockna. Lyskraftiga svenska kandidater från andra partier har redan anmält sig.

Val till Europaparlamentet stundar om ett år och jakten på kandidater är i full gång. De andra partierna verkar ha hunnit längre än SFP, som ännu inte har ett enda bombsäkert namn på listan.

Partisekreterare Johan Johansson är inte oroad.

– Ingen har gett klart besked men jag vet att det finns ett starkt intresse. Många funderar och beslutar sig efter semestrarna.

SFP förhandlar med Centern om valförbund, men intresset verkar svalt på båda hållen.

– Alternativen är att gå till val ensamma eller med Centern. Vi har goda erfarenheter av båda. Förhandlingar pågår men vi jobbar i första hand med att få ihop en egen lista med tjugo bra namn, konstaterar Johansson.

När Carl Haglund blev partiordförande övertog suppleanten Nils Torvalds hans stol i Europaparlamentet. Torvalds trivs bra och han antas inte tacka nej till en möjlighet till fortsättning. Besked ger han på partidagen.

Björn Månsson, som senast kom snäppet efter Torvalds, är också en sannolik kandidat.

– Jag funderar och beslutar mig på hösten, säger han.

Funderar gör också statssekreterare Marcus Rantala, Haglunds kampanjchef från 2009.

– Många som vill ha ett borgerligt alternativ har kontaktat mig och uppmuntrat mig att ställa upp, berättar han.

Riksdagsledamot Astrid Thors torpederar ryktet om hon skulle vilja göra comeback i Bryssel.

– Jag säger nej, en kandidatur är inte aktuell för mig.

Hon litar på att SFP klarar mandatet ändå.

– I alla EU-val har man räknat ut SFP, men alltid har vi fått en plats. Jag tror att det också den här gången finns tilläckligt många hungriga som vill ställa upp. På grund av krisen blir det ju tidernas intensivaste EU-val. Vi får på riktigt diskutera EU:s framtidsfrågor.

Thors riksdagskollegor Christina Gestrin och Mats Nylund sägs överväga kandidatur. Nylund misstänker att hans namn är med för att han ställde upp 2004.

– I första hand är siktet inställt på riksdagsvalet 2015. För att utesluta risken att jag måste äta upp mina ord är det ändå inte ett absolut nej, säger Nylund.

På SFP:s lista behövs lyskraftiga kvinnor och unga framtidsnamn. Minoritetsombudsman Eva Biaudets mandat går ut 2015 och partiet hoppas att hon ska ställa upp. Hbl når en yrvaken Biaudet i New York.

– Jag har inte alls tänkt på saken, faktiskt inte alls, säger hon.

Giganternas kamp

Nio av Finlands tretton parlamentariker har meddelat att de vill sitta kvar, bland dem hela Samlingspartiets trio. Det kan bli kärvt om Alexander Stubb beslutar sig för att kandidera. En annan tungviktare som lär fundera är Ilkka Kanerva. Dessutom har ishockeygurun Juhani Tamminen anmält intresse.

Av Centerns tre parlamentariker slutar Riikka Pakarinen. I stället har Paavo Väyrynen meddelat att han tänker göra comeback i Bryssel för att motarbeta federalistiska tendenser. Antti Kaikkonens besked väntar partiet ännu på.

Med Väyrynen på plan är det upplagt för de EU-kritiska giganternas kamp om Sannfinländarnas ordförande Timo Soini gör som de flesta tror och kandiderar. En fördubbling från ett till två mandat är mer än rea­listisk om han är med. Sampo Terho hoppas kunna sitta kvar men när Jussi Halla-aho "på grund av otaliga förfrågningar" överväger att ställa upp och Juho Eerola, Teuvo Hakkarainen och Juha Väätäinen redan anmält intresse är hans öde ovisst.

Läs mer i lördagens Hbl.