Österbottniska e-postkonton kapade

Minst två e-postkonton med österbottniska innehavare kapades på fredagsmorgonen. Teatergruppen Den klingande grodan i Vasa fick sitt Gmail-konto kapat. Kaparna skickade ut ett brev undertecknat Pia.

Enligt brevet hade skribenten blivit bestulen på sin plånbok i Norwich i Storbritannien och behövde pengar för att komma hem. I det utskickade brevet ombads mottagaren skicka 14 580 kronor eller 1 430 pund genom en förmedlingsfirma.

– När jag loggade in på e-postkontot stod allt på arabiska och de hade raderat all e-post vi hade. Alla pärmar var tomma, bara några svar fanns kvar, säger Pia Leinonen på Den klingande grodan till FNB.
Det sista falska mejlet hade skickats tio i elva på fredagsförmiddagen strax innan Leinonen bytte lösenord till kontot.

Österbottens Tidning skriver att kommunstyrelseordföranden Bernt Storbacka i Kronoby fått sitt konto hackat på samma sätt.

Leinonen säger att någon loggat in på kontot från Nigeria och från Sverige.

Kriminalöverkonstapel Mikael Appel säger att Vasapolisen inte fått anmälningar om några aktuella fall av kapade e-postkonton. Appel säger att e-postkonton kapas då och då.
Om man fått sitt e-postkonto kapat ska man först bryta kontakten med nätet så att man inte är uppkopplad och köra en ordentlig koll på datorn för att se om det finns skadeprogram. Sedan ska man byta lösenord och användarnamn på de konton man har.

– Det är bäst att inte ha samma lösenord på flera ställen utan alltid ha olika användarnamn och lösenord, säger Appel.