Under strategiarbetet har Jukka Mäkelä insett hur mycket naturen och närmiljön betyder för Esboborna. Foto: Pekka Sipola

Esbo kastar fram hobbygaranti för unga

När Esbos stadsdirektör Jukka Mäkelä presenterar förslaget till stadens fokus och mål för åren 2013–2017 handlar det inte om visioner som kläckts i några arbetsrum i det utlokaliserade stadshuset.

Över 15 000 idéer har snappats upp på invånarkvällar, genom webbenkäter och i skolor och daghem. De har diskuterats av stadens politiker och tjänstemän och sammanställts till strategiska mål som ska välsignas i fullmäktige i juni.

– Det är en berättelse om varifrån vi kommer, vad vi är och vart vi är på väg, förklarar Mäkelä skillnaden mellan Berättelsen om Esbo och tidigare strategier.

Esbo vill öka konkurrenskraften, göra bra miljöval och ta hänsyn till yngre och äldre. Det görs genom att i ännu högre grad än tidigare koncentrera servicen till fem stadscentrum, bygga bostäder och spårvägar och ge invånarna fler möjligheter till aktiviteter. Under arbetet med berättelsen har det nämligen visat sig att Esboborna inte är speciellt intresserade av mer närdemokrati.

– De tycker att det räcker med ett fullmäktige.

Däremot vill de enligt stadsdirektören ha aktiviteter i den egna närmiljön. Hur det ska understödjas återstår att se. Samma gäller förslaget till hobbygaranti, som ska garantera att alla unga kan ha ett regelbundet fritidsintresse. Tanken är också att ge fler alternativ för dem som inte vill hålla på med tävlingsinriktad verksamhet.

Några löften i den här riktningen ska inte väntas av fullmäktige den 10 juni.

– Först funderar vi på målen. Mot slutet av året ser vi hur planerna går ihop med budgeten, säger Mäkelä.

Läs mer i fredagens Hbl.