Riksdagen behandlar initiativ mot pälsnäring

Pälsnäringen orsakar djuren lidande och måste förbjudas, säger veterinären Kati Pulli som står bakom det medborgarinitiativet som behandlas i riksdagen i dag.

Bara en fjärdedel av finländarna godkänner att pälsnäringen fortsätter som förut. Den måste förbjudas, senast efter en övergångsperiod, säger Kati Pulli.

– Grunderna är etiskt ohållbara. Ekonomisk lönsamhet duger inte som argument, sade Pulli som fick hålla det första anförandet när riksdagens jord- och skogsbruksutskott hörde djurskyddsföreningar,  pälsnäringens företrädare och myndigheter under en offentlig tillställning i dag.

Enligt Salla Tuomivaara på Animalia duger inte förespråkarnas argument, att pälsnäringen är betydligt mer etisk och djurvänlig hos oss än i Kina.

– Kinakortet funkar inte. En stor del av produktionen har redan flyttat dit, och det tack vare att Finland har marknadsfört pälsproduktion och fört över knowhow.

Djurskyddsorganisationerna påpekade också att pälsnäringen redan har förbjudits i flera EU-länder. De anser att Finland bör gå i samma spår, och att det i förlängningen är det bästa sättet att utöva påtryckningar på Kina.

Pirjo Skutnabb på Jord- och skogsbruksministeriet konstaterar i sitt anförande att myndigheterna granskar förhållandena på pälsfarmarna regelbundet. År 2011 konstaterades brister på 28 av 53 granskade pälsfarmar. De vanligaste missförhållandena är alltför små burar, för lite stimulans, trasiga burar och trasiga stängsel kring farmen.

Enligt Skutnabb är den nuvarande djurskyddslagen från 1996 i viss mån föråldrad och rentav grundlagsvidrig till vissa delar. Ministeriet har tillsatt en arbetsgrupp som ska jobba fram ett underlag för en regeringsproposition fram till utgången av 2014.

– Regeringens mål är att främja etisk djurhållning.

Kenneth Ingman på Pälsdjursuppfödarnas förbund säger att han välkomnar medborgarinitiativet även om han inte instämmer med dess mål.

– Det är ändå bättre att motsätta sig någonting på laglig väg än genom skadegörelse.

Ingman framhåller att förbundet har gått in för certifiering av pälsfarmarna för att skärpa självregleringen. För närvarande föds 98,5 procent av mårdhundarna, 95,6 procent av rävarna, 0ch 79,6 procent av minkarna upp på certifierade gårdar.

– Pälsnäringen har ökat satsningarna på djurens hälsa och satsningarna fortsätter.

Ingman hänvisar till de pågående utredningarna inom ministeriet och hoppas att inga lagändringar görs förrän ministeriearbetsgruppen presenterar sina slutsatser.

– Den globala efterfrågan på skinn har ökat klart de senaste åren. Pälsproduktionen är en av de mest lönsamma branscherna i Finland för tillfället. Ett förbud i ett land flyttar produktionen till andra länder. Att förbjuda pälsnäringen i Finland skulle inte förbättra djurens välbefinnande, tvärtom.

Riksdagens jord- och skogsbruksutskott väntas inte ställa sig bakom medborgarinitiativet.