Kurt Byman. Foto: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Bymans barack nagel i ögat på Esbotjänstemän

Esbopolitikern Kurt Byman (Sannf/ob.) vägrar flytta på byråbaracken som står på hemgården. Byman misstänker att han bötar för gamla synder.

Byggnadsnämnden i Esbo behandlar i dag ett ärende som gäller en tillfällig byggnad på Kurt Bymans tomt i Notudden. Enligt byggnadstillsynen ska baracken bort. Tjänstemännen hoppas att hot om kännabara böter och en polisundersökning sätter fart på Byman.

Enligt Kurt Byman kunde ärendet avgöras annorlunda.

– Jag har 500 kvadratmeter byggrätt på min tomt. Baracken är en tiondel av detta. Och eftersom jag en gång tidigare beviljats tillstånd att ha baracken på tomten så kan jag inte förstå varför det är omöjligt en gång till, säger han.

Baracken stod ursprungligen på granntomten, som också ägs av Byman. När tillståndet för den tillfälliga byggnaden gick ut flyttade Byman baracken till den andra tomten. Men där får den inte stå.

– När nämnden ursprungligen röstade om saken föll rösterna 4–4. Ordförandens röst fällde tillståndet, säger Byman och fortsätter:

– Den dåvarande ordföranden gillade inte mig. Det är sådant som man fåt stå ut med i det här jobbet.

Kurt Byman är för många känd som en bråkstake medan andra ser i honom en rättvisans riddersman. Sant är att han ständigt synar Esbo stads förvaltning i sömmarna. Besvär, rättelseyrkanden och polisundersökningar ingår i arsenalen.

Kurt Byman medger att baracken inte är en fröjd för ögat.

– Men den stör ingen. Den står långt in på tomten. Och det är inte grannarna som klagat.

Så vem är det då?

– Det hela startade för länge sedan med att en granne flyttade in på granntomten, tydligen i spekulationssyfte. Efter två år ville han sälja och det tyckte han att skulle gå bättre om min barack avlägsnas.

Kurt Byman har försökt sälja baracken. 6 000 euro ska han ha för den.

– Men det är svårt för den är så stor. Baracken är i gott skick. Den har dusch och el och allting fungerar.