Maarit Feldt-Ranta. Foto: Hbl-arkiv.

"Romansen mellan politiker och journalist inte problematisk"

Romansen mellan SDP-politikern Maarit Feldt-Ranta och MTV3-journalisten Vesa Kallionpää undergräver inte vår journalistiska trovärdighet, säger man på MTV3. En förbluffande bedömning, anser medieforskaren Anu Koivunen.

När kvällstidningarnas löpsedlar skrek ut att SDP:s riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta och MTV3:s politiska reporter Vesa Kallionpää sällskapar kom det inte som någon större överraskning för dem som jobbar i Riksdagshuset.

Huset har också tidigare varit skådeplatsen för jobbromanser mellan politiker och journalister. I en del fall har romansen haft lång gående konsekvenser på karriären, i andra fall inte.

Riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta har ett fyra års visstidsjobb oberoende av vad som händer i privatlivet. Inte heller för Vesa Kallionpää verkar nyheten att han sällskapar med en av de makthavare han ska bevaka få några konsekvenser.

Merja Ylä-Anttila, chefredaktör för MTV3:s nyheter, säger till Iltalehti att hon inte ser några trovärdighetsproblem.

– Om det uppstår frågor om jäv kan vi sköta dem genom att byta arbetsskift. Vi litar på Kallionpääs höga arbetsmoral.

Också på Yle, som har fortgående erfarenheter av liknande fall, litar man numera helt på journalisternas eget omdöme.

– Jag har inte för vana att fråga vem våra politiska journalister umgås med på fritiden. Jag litar på deras yrkesskicklighet. Varför skulle den försvinna, undrar Riikka Uosukainen, chef för aktualitetsprogrammen på Yle.

Anu Koivunen, professor i filmvetenskap vid Stockholms universitet, är förbluffad över Ylä-Anttilas och Uosukainens inställning.

– Trovärdigheten är mediernas viktigaste kapital. Varför tar man risken att den kan ifrågasättas?

Koivunen påminner om att SVT:s vassa intervjuare Karin Hübinette tvingades sluta på flaggskeppet Agenda för att systern Hillevi Engström blev arbetsmarknadsminister.

– På SVT ansåg man att ingen ens ska kunna ställa frågan om hur det är med trovärdigheten medan man på MTV3 inte ser några risker. Det är anmärkningsvärt om man inte ser det som ett problem och säger en hel del om hur man ser på politisk journalistik. Skillnaden i inställningen kan bero på att journalistrollen i Finland inrymmer en närhet till makten medan man i Sverige betonar oberoendet och det nödvändiga avståndet.

Koivunen framhåller att hon inte vill kritisera personerna Feldt-Ranta och Kallionpää.

– Jag vill absolut inte misstänkliggöra dem, men om Vesa Kallionpää står för MTV3:s bedömningar av politiken kan man inte säga att förhållandet inte är viktigt.

Läs mer i torsdagens Hbl.