Kommundirektörerna i mellersta Nyland presenterade sitt förslag till fusionsutredningar i slutet av mars. Foto: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Grannarna vänder Helsingfors och Vanda ryggen

Kommunernas åsikter om kommunstrukturen i metropolen går isär. Det kan bädda för en stark metropolförvaltning. Ministerarbetsgruppen för förvaltning och regional utveckling väntas besluta om riktlinjer för metropolområdet före mitten av juni.

I dag var sista dagen att lämna in utlåtanden om metropolutredningen som presenterades i början av mars. Kommunerna har inte enats om något av de alternativ utredningspersonerna presenterade. Ingen kommun vill ha någon utredning med Helsingfors. Och ingen annan än Helsingfors vill utreda en fusion med Vanda. I stället bildar kommunerna block utanför de två städerna.

Blockbildning

Esbo är intresserat av Grankulla, Kyrkslätt och Vichtis. Kyrkslätt och Vichtis är villiga till en sådan fusion, medan Grankulla inte vill ha någon utredning. Kyrkslätt vill också utreda en fusion med Sjundeå och Ingå. Kommunens utlåtande ska dock ännu godkännas av fullmäktige nästa måndag.

Norr och öster om Vanda vill åtta kommuner utreda en fusion sinsemellan: Hyvinge, Träskända, Kervo, Mäntsälä, Nurmijärvi, Tusby, Borgnäs och Sibbo. Sibbo och Borgnäs vill också utreda en fusion med östnyländska kommuner och Borgå, Lovisa, Lappträsk, Mörskom och Askola har tackat ja.

Vanda vill ha Kervo och södra Tusby, men kan också tänka sig att gå med i de åtta kommunernas utredning. Alternativt kan Vanda tänka sig partiella fusioner med södra Tusby och södra Nurmijärvi.
Men utredningar är inte det samma som fusioner. Förvaltnings- och kommunminister Henna Virkkunen (Saml) har talat för en stark metropolförvaltning i fall det blir få fusioner.

Komplicerat i väst

Frågan om Ingå och Sjundeå förblir tills vidare olöst. Sjundeå säger i sitt utlåtande att kommunen vill utreda fusion med Lojo, och eventuellt Ingå, Vichtis och Högfors, men utlåtandet godkändes med en majoritet på en röst i kommunfullmäktige. Lojo är beredd att utreda med Ingå, Sjundeå, Vichtis och Högfors. I offentligheten har många Lojopolitiker krävt en större enhällighet för en fusion i Sjundeå. Men den stora minoriteten vill ha en utredning med Kyrkslätt och Ingå. Längst i väster tittar Ingå enbart på Sjundeå och Kyrkslätt.

Finansministeriet och Miljöministeriet ska göra en analys av det hundratal utlåtanden som väntas. Ministerierna ser särkilt på vilken inställning kommunerna har till fusionsutredningar och till metropolförvaltningen.

Överdirektören Päivi Laajala på Finansministeriet vill ännu inte ta ställning till kommunernas utlåtanden.

– Allmänt taget har man ställt sig positivt till utredningar också politiskt. I kommunstrukturlagen är samhällsstrukturen den faktor man hoppas ligger till grund för utredningsområdena, säger Laajala.