Foto: Lehtikuva/ Jussi Nukari. Fiskar av alla slag och storlek ligger döda i Rutiån i Helsingfors efter gift läckte ut i går från en fabrik.

Mänskligt misstag bakom giftläckage

I dag har prover på vattnet, sedimentet och de döda fiskarna tagits i Rutiån i Helsingfors. I går läckte uppskattningsvis 500-1000 liter giftigt lösningsmedel ut i vattnet.

I går rann uppskattningsvis 500-1000 liter av Shellsol A 100-lösningsmedel, från Teknos färgfabrik ut i ån med förödande konsekvenser. Hundratals döda fiskar ligger i vattnet. Ställvis luktar något terpentinaktigt fortfarande i luften.

– Skadorna är omfattande, säger miljöchef på Helsingfors miljöcentral Pertti Forss. Fiskarna har dött på ett stort område. Vi påträffade knappt någon levande fisk.

Han har analyserat läget under den här dagen. Prover har tagits på fiskarna, vattnet och bottensedimentet, då resultaten klarnar framgår om andra miljöskador, än den omfattande fiskdöden, har skett. 

Verkställande direktör på Teknos Oy Jukka Heinänen, hur kunde giftet läcka ut?

– Det var två faktorer som orsakade det här. Ett mänskligt misstag hände samtidigt som vårt säkerhetssystem svek. Vi är väldigt ledsna över den här otrevliga katastrofen.

Teknos utreder nu vad som orsakade att systemet inte höll. Samtidigt utreder både räddningsverket och Helsingfors polisen händelserna.

Liknande olyckor måste undvikas

Det som gör giftsläppet än mer tragiskt är att frivilliga krafter sedan 2009 kämpat för att försöka återuppliva den utrotningshotade öringstammen genom att plantera ut öringsyngel. Största delen av dem är nu döda. 

– Visst finns det anledning att fundera hur man bättre kan förebygga sådana här olyckor i framtiden. Mänskliga misstag kan hända, men tekniken borde vara i sådant skick att misstag inte leder till att giftiga ämnen kommer ut i vattnet, säger Forss.

Läs mer om fiskdöden i onsdagens tidning.