Foto: Colourbox

Flickor åtalas för grovt förtal efter nätmobbning

Några av dem som utsattes för två tonårsflickors grova kränkningar på nätet i vintras hade efteråt tankar om självmord. I dag åtalades två unga flickor för grovt förtal efter de så kallade Instagrambråken i Göteborg.

De 45 målsägande, några av dem under 15 år, kommer att kräva de båda åtalade flickorna, 15 och 16 år gamla, på sammanlagt närmare en miljon kronor i skadestånd.

– För vissa har det gått så långt att det har varit tankar om självmord, säger advokat Arash Raoufi, som företräder de drabbade.

Uppgifterna som flickorna spred via ett konto på det sociala mediet Instragram var mycket förolämpande, ofta med sexuell anknytning. De utpekade har namngetts och det har funnits bilder som visar hur de ser ut.

– Det är många som blivit igenkända av såväl bekanta som främlingar på stan, säger Raoufi.

15-åringen erkänner

Den flicka som erkänt brottet har inte kunnat ge någon egentlig förklaring till sitt handlade mer än att hon "lallade", det vill säga gjorde det mest på skoj, uppgav kammaråklagaren Annika Boman när hon åtalade flickorna vid Göteborgs tingsrätt för grovt förtal.

Den 16-åriga vännen nekar och hävdar att hon inte var ansvarig för kontot. Men åklagaren anser att brott har begåtts i samråd och bevis ska finnas som binder 16-åringen till händelserna.

– Min klient vet om, till vissa delar, vad den andra sysslar med, men tar inget ansvar för det, säger 16-åringens advokat Claes Östlund.

Skolor tvingades stänga

Informationen på kontot låg enligt åtalet uppe i tre dagar i december och hade som mest 8 000 besökare. Ilskan över kränkningarna spred sig ut till Göteborgs gator, i första hand kring två centrala gymnasier som tvingades stänga.

Flickornas brott var att de spred informationen. Bilder och text fick de in via tipsare, men vem som skickat in materialet vet polisen inte riktigt.

Straffskalan för grovt förtal är dagsböter till två års fängelse. Åklagaren Annika Boman ville inte kommentera vad hon begär för straff.