Foto: AFP / Lehtikuva

Lysning inför prinsessbröllop

Det var redan bestämt. Nu är det även förkunnat i kyrkan. De blivande makarna prinsessan Madeleines och Christopher O´Neills lysning under söndagens gudstjänst i Slottskyrkan var både andaktsfull och vacker.

När sista tonen i psalmen "I pingstens ljuva tid" klingat ut förkunnade överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark lysning över prinsessparet.

– Det är med stor glädje jag förkunnar lysning. Vi ber för deras gemenskap och liv tillsammans, sade Lönnermark.

Prinsessan Madeleine, i en mintgrön knälång klänning, log under gudstjänsten där kungafamiljen och en rad inbjudna gäster, bland annat Christopher O'Neills mamma, satt i bänkraderna.

Lysningsakten startade först efter hovpredikant Staffan Eklunds predikan.

– Så trevligt att få önska god pingst. Då tänker jag inte på att Tre Kronor ska spela VM-final och inte heller på att vi slipper arrangera Eurovision Song Contest nästa år. Jag tänker på att våren är här, med all sin värme, sade Eklund, till kyrkobesökarnas förtjusning.

Efter gudstjänsten, som ägde rum i Slottskyrkan i Stockholm, väntade lysningsmottagning i prinsessan Sibyllas våning i Kungliga slottet. Där fick prinsessparet bland annat ta emot fyra ljusstakar i försilvrad mässing av statsminister Fredrik Reinfeldt.

En lysning är ett offentligt tillkännagivande i kyrkan att ett par ska ingå äktenskap.

Bröllopet äger rum i Slottskyrkan den 8 juni.