Foto: Colourbox

Sex mellan män fortfarande hinder för blodgivning

Män som haft sex med andra män kommer sannolikt inte heller i framtiden att få ge blod i Finland. Det trots att Europarådets ministerkommitté i vår fattat ett beslut som möjliggör en ändring.

Det har inte skett några större ändringar i hiv-statistiken består riskklassificeringen och därmed blir några ändringar knappast aktuella.

Homosexualitet i sig utgör inte ett hinder för att ge blod, säger läkaren Johanna Castrén på Finlands Röda kors blodtjänst. Sex mellan kvinnor kan jämföras med heterosex i fråga om risker, men inte sex mellan män.

– När det gäller sex mellan män finns det en stor risk för en färsk hiv-infektion. Därför är sex mellan män en grund för permanent blodgivningsförbud, förklarar Castrén.

Enligt ett färskt beslut från Europarådets ministerkommitté finns det två grupper som medför hög risk för smittosamma sjukdomar vid blodgivning: män som utövar sex med män och sexarbetare. Riskbeteende leder till permanent blodgivningsförbud. Ett medlemsland kan ändå försöka ändra förbudet till temporärt om det kan visa att risken i landet är låg.

Onödigt

Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea ansvarar för bestämmelserna om blodgivning.

– Bestämmelserna om blodgivning ses över i år och det görs en bedömning av frågan i det här sammanhanget, säger enhetschefen Eeva Leinonen på Fimea.

Castrén säger att det inte lönar sig att skapa några förväntningar eftersom det inte skett någon radikal förändring i hiv-statistiken.

Frågan om homosexuellas möjlighet att ge blod har väckt debatt på Facebook där Veli-Pekka Simonens insändare i en tidning delas aktivt. Simonen har högt hemoglobin och måste tidvis låta tappa av en del blod. Men eftersom han bor med en man kan han inte ge blodet till nytta för andra, vilket gör honom ledsen. Han har ingen absolut åsikt om det permanenta blodgivningsförbudet.

– Å ena sidan är det okej, men å andra sidan är det mycket gammalmodigt, säger Simonen till FNB.

Simonen uppmanar till att fundera på om förbudet fortfarande är nödvändigt.

– Tiderna ändras, lagarna borde ändras med tiden, säger Simonen och påpekar att skyddat sex blivit betydligt vanligare mellan män.