Foto: Hbl-arkiv/Tor Wennström

Månsson avgår

Svenska riksdagsgruppens generalsekreterare Björn Månsson avgår för att skriva historik över SFP. Tidigare under Månssons tid vid gruppkansliet har det förekommit personalkonflikter.

– Jag har skrivit mycket i mitt liv, men ännu ingen hel bok, och det är därför en utmaning som jag inte kunde tacka nej till, säger Svenska riksdagsgruppens generalsekreterare Björn Månsson.

– Jag var ju själv med i partiarbetet under hela sjuttiotalet, och under resten av den period historiken ska omfatta följde jag som journalist på nära håll partiets verksamhet.

Källor med insyn i SFP uppger ändå att Månssons tid som generalsekreterare varit konfliktfylld, men enligt riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylander beror avgången inte på konflikter.

Månsson dementerar också själv uppgifterna om att arbetsplatskonflikter skulle ligga bakom avgången.

– Det finns inget samband. Jag fick arbetserbjudandet redan i fjol och har övervägt sedan dess. En avgörande förutsättning för att tacka ja var att historiken bättre går att kombinera med mina kommunala förtroendeuppdrag i Helsingfors, säger Månsson.

Månsson är sedan årsskiftet medlem i Helsingfors stadsfullmäktige och vice ordförande för SFP:s fullmäktigegrupp, ersättare i stadsstyrelsen och dess representant i svenska skolsektionen, medlem i Helsingforsregionens trafik HRT:s styrelse och medlem i Nylands förbunds landskapsfullmäktige.

– Jag har trivts väl på riksdagen, och kommer att sakna arbetsgemenskapen där, säger Månsson som fyller 61 år i höst.

Han inleder arbetet med Svenska folkpartiets historik från år 1970 framåt i höst och lämnar då sitt nuvarande uppdrag som generalsekreterare för riksdagsgruppen.

SFP kommer att söka en efterträdare till Månsson genom en öppen rekrytering som inleds omedelbart.