Ministrarna Krista Kiuru, Jutta Urpilainen, Pia Viitanen och Susanna Huovinen. Foto: Tor Wennström

SDP byter ut två ministrar

Maria Guzenina-Richardson och Jukka Gustafsson fick silkessnöret när SDP lät ministertaburetterna rotera. Krista Kiuru byter portfölj.

Det var ishockeytermer för hela slanten när SDP:s partiordförande finansminister Jutta Urpilainen efter partistyrelsens och riksdagsgruppens möte berättade varför ministerrotationen blev som den blev.

– Ibland måste man byta ut spelare i kedjan för att få ny fart på spelet. Det blev ändringar i ministerkedjan men SDP:s toppspelare finns också på andra poster.

Inför rotationsbeslutet var det främst tre namn som figurerade i spekulationerna om vem som måste gå. Mest sannolikt ansågs att undervisnings minister Jukka Gustafsson får silkessnöret, men också omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson och utrikesminister Erkki Tuomioja nämndes.

Det blev Gustafsson och Guzenina-Richardson som fick silkessnöret.

– SDP har haft en bra ministergrupp som gjort ett bra jobb under svåra tider. Särskilt social- och hälsovårdsreformen har varit ytterst besvärlig. Guzenina-Richardson har gjort en fantastisk insats, men när vi nu nått ett etappmål ansåg jag att det är läge att byta, förklarade Urpilainen.

Urpilainen har bett Guzenina-Richardson ställa upp i EU-valet nästa år.

Ny omsorgsminister blir Susanna Huovinen. Hon sitter sin fjärde period i riksdagen och har också ministererfarenhet. Hon var kommunikationsminister i Matti Vanhanens (C) första regering.

– Guzenina-Richardson har skapat en plattform där det är lät att fortsätta jobbet. men det är ett enormt ansvar att gå vidare med social- och hälsovårdsreformen. Jag är glad att jag också har en användarsynvinkel på temat, jag har ju två pojkar, den ena i dagis och den andra i skolan, konstaterar Huovinen.

Urpilainen lovordade också Gustafssons insats.

– Trots att undervisningsministeriet utsatts för svåra sparbeslut har Gustafsson lyckats göra en stark insats för jämställdhet och fred i våra skolor. I det här skedet är det ändå naturligt att han låter nya krafter ta över.

Det blir bostads- och kommunikationsminister Krista Kiuru, lärare till utbildningen, som tar över Gustafssons portfölj.

– Om vi fortsätter på ishockeytemat har jag fått ett nytt läge att göra mål. Jag väntar otåligt på det. Undervisningsministerposten är ju om någon ett framtidsjobb, menar Kiuru.

Kiurus jobb övertas av SDP:s partifullmäktigeordförande Pia Viitanen, riksdagsledamot sedan 1995.

– Jag är konfunderad, men på ett positivt sätt. Jag har suttit länge i riksdagen, men den här erfarenheten saknar jag, så det är med ödmjukhet jag tar emot uppdraget, säger Viitanen.

Utrikesminister Tuomioja och arbetsminister Lauri Ihalainen får hålla sina jobb. Det skulle enligt Urpilainen ha blivit för stora omställningar annars.

De nya ministrarna träder till på fredagen. Då ändras också ministergruppens könsbalans.

– Fyra av sex är nu kvinnor, men jag vill påpeka att vi har åtta nyckeljobb. Förutom ministerposterna har vi riksdagsgruppens ordförande och riksdagens talman. De är män, så vi har en bra balans, påpekar Urpilainen.

Artikeln har uppdaterats.