Foto: Hbl arkiv

Miljönämnden synar föroreningar vid Käringmossen

Esbo miljönämnd beslöt i går begära en lista över orsaker till att vattenproverna är förorenade. Samtidigt vill nämnden ha en översikt som sträcker sig över flera år och som visar hur föroreningarna utvecklar sig.

– Vi vill veta om det syns en klar ökning och samtidigt vill vi veta om någon ny verksamhet startat i området som påverkar proverna, säger nämndens ordförande Henna Partanen (Gröna).

Det är Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland som har övervakningsansvar. Överinspektör Heli Herkamaa vid NTM-centralen säger att föroreningarna kommer från verksamheten men att de inte ännu nått en alarmerande nivå.

Enligt Herkamaa är det svårt att bedöma vattenprover i kustområden eftersom naturen i sig själv innehåller värden som ibland överstiger gränsvärdet.

– Man kan inte alltid avgöra vad som kommer från jordmånen och berggrunden eller annan verksamhet. Men i prover från Käringmossen är värdena så höga att man kan anse att de härstammar från avfallshanteringen. På södra sidan om soptippen har vi redan i flera år sett en lätt inverkan från soptippen och likadant från Ekopark, säger Herkamaa.

Det är förbjudet att förorena grundvatten. När säger NTM-centralen stopp?

– Om vi skulle anse att grundvattnet faktiskt är hotat så begär vi naturligtvis en utredning av dem som driver verksamheten och ber dem rätta till felen. En sista åtgärd är att stänga verksamheten på grund av miljöfara. Men ännu är vi inte där, åtminstone inte vad gäller grundvattnet. Påverkan är så liten att om vi skulle stänga verksamheten blir vi tvungna att också stänga många andra ställen, säger Herkamaa och tillägger att de som har verksamhet i området borde se till att utsläppen är så små som möjligt.