Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Centern: Nästa regering får riva upp vårdreformen

Social- och hälsovårdsreformen är en förvaltningsreformen, sade statsminister Jyrki Katainen (Saml) när han gav riksdagen sin upplysning om reformen tidigt på torsdagskvällen.

 Avsikten med reformen är att förvaltningsstrukturerna ska ha en mer hållbar grund för att trygga finansieringen för och kvaliteten på servicen.

– Arbetet tar inte slut när strukturerna reformerats. Utvecklingen av servicen kommer att fortsätta på såväl riks- som lokal nivå, sade Katainen.

Han konstaterade att bollen nu är på lokal nivå.

– De olika regionerna utreder nu hur servicen i de egna områdena ska tryggas, sade Katainen och önskade att de lokala beslutsfattarna har mod att tänka tillräckligt långsiktigt och se till den grundläggande servicen också för kommande generationer. 

Om regeringen fortsätter på sin linje i kommun- och vårdreformerna tvingas nästa regering riva upp och ändra på besluten, sade riksdagsledamoten Juha Rehula (C) i Centerns gruppanförande i debatten.

Rehula anklagade regeringen för att vårdreformen inte ger en enda ny läkare eller vårdare.

– Hundratusentals arbetstagare väntar med oro i hjärtat på vad som komma skall. Servicen försämras. Läkarna söker sig till säkrare arbetsplatser, sade Rehula.

Bakgrund
Det här föreslår regeringen
  • Kommuner med färre än 20 000 invånare får inte ordna social- och hälsovård. De måste vända sig till närmaste kommun med minst 20 000 invånare som blir ansvarskommun. Om det inte finns någon ansvarskommun i närheten vilar ansvaret hos vårdområdet som helhet.
  • Kommuner med omkring 20 000 invånare får vara ansvarskommun för ett större område och sköta största delen av det som i dag ofta sköts separat på varje kommuns egna vårdcentraler.
  • Kommuner med 50 000 invånare blir ansvarskommuner för vårdområden som också sköter specialiserad sjukvård och driver sjukhus.
  • Enligt de riktlinjer som arbetsgruppen för vårdreformen gjort upp kan det skapas 20–30 vårdområden med specialiserad sjukvård.
  • Områdena skulle ungefär motsvara dagens sjukvårdsdistrikt. Kommunerna kan själv ta initiativ till att grunda ett vårdområde och förslag tas emot fram till slutet av år 2014.
  • Vårdområdena börjar sin verksamhet senast den 1 januari 2017.

Både Centern och Sannfinländarna anklagade regeringen för att driva på storkommuner med hjälp av vårdreformen.

Sannfinländarnas Hanna Mäntylä lovade att partiet kommer med en egen utredning om social- och hälsovården som svar på kraven om att Sannfinländarna presenterar sin modell för hur vården ska ordnas. Partiet anser att man först bör avgöra uppgiftsfördelningen mellan staten och kommuner och vem som ska finansiera servicen.

– Dessutom bör man diskutera vilken service finländarna ska erbjudas i framtiden. Vi vill också föra en diskussion om individens och samhällets roll och ansvar. När de här frågorna har lösts är det dags att fundera på organisering och befolkningsunderlag, sade Mäntylä.