Esbo badar i ungdomsmusik

Skolvardagen tar paus då nästan 4 000 ungdomar från hela Svenskfinland samlas i Esbo för att delta i den stora happeningen Skolmusik 2013.

– Det är väldigt inspirerande både för oss lärare och eleverna som har övat på den gemensamma repertoaren hela våren och nu får sjunga tillsammans, säger musikläraren Carina Wickström från Finno skola i Esbo.

Tillsammans med sina elever har hon slipat på sångerna som skall sjungas både i mindre sammanhang och på den stora slutkonserten.

– Eleverna har verkligen sett fram emot det här veckoslutet. Till och med de som bara hyser ett svalt intresse för musik har blivit inspirerade och ju närmare vi kom avstamp, desto ivrigare blev de och ville till och med öva på matrasterna.

För en lärare är det också givande att se hur andra lärare jobbar.

– Man suger i sig nya idéer och infallsvinklar till musiken och får dessutom nya sånger att öva på, säger Carina Wickström.

Jämfört med för tjugo år sedan har eleverna blivit mycket frimodigare i dag och tävlar om att få uppträda.

– Det är roligt. Kanske det är alla dessa "eländiga" musiktävlingar som inspirerar dem till det. Tävlingarna är ju inte så uppbyggliga alla gånger, säger hon.

Förutom små konserter här och där finns det ett tiotal workshoppar som eleverna kan delta i. Man kan till exempel lära sig afrikansk körsång, israelisk eller modern dans, delta i en folkmusikworkshop eller lära sig scennärvaro.

Klimax på hela musikfestivalen är då alla 4 000 sångare ställer sig på Barona-arenan i mrgon kväll och sjunger tillsammans.

Temat är schlager och man kommer främst att presentera nordiska örhängen, samt fyra nyskrivna låtar av finlandssvenska musiker.

Läs mera i morgondagens tidning!