Leila och Atte Kaleva på presskonferensen på UM i dag. Foto: Tor Wennström.

Leila Kaleva: Vi tog farväl av varandra

Läs Hbl:s rapportering från presskonferensen där Atte och Leila Kaleva berättar sin historia.

Presskonferensen börjar 14.30 och sänds direkt på Yle Arenan

14.30 Nu inleds presskonferensen på Skatudden. Atte och Leila Kaleva kommer först att berätta om sina upplevelser i Jemen.

14.33 Tack till medierna för tålamodet, säger Leila Kaleva. 

14.34 Leila Kaleva läser upp ett uttalande, bland annat: "Vi kidnappades i Sanaa och tillbringade första natten där. Sammanlagt hölls vi på tre olika ställen. Vi var ifrån Dominik Neubauer i fem veckor. Jag och Atte var hela tiden tillsammans."

14.35 Atte Kaleva läser upp ett uttalande, bland annat: "Jag var i Jemen för att samla information för min avhandling. Jag bekostade i huvudsak allting själv. Jag är medveten  om riskerna med min forskning. Jag har funderat mycket över huruvida det var nödvändigt att ta de risker jag tog. För min forskning var det ändå det. Jag hoppas att vi får vara ifred från medierna efter denna presskonferens."

14.37 Nu är det dags för journalisternas frågor.

14.39 "Dominik var säkert mer ensam än vi, som var där tillsammans. Därför kanske hans upplevelse var olik vår", säger Atte Kaleva angående uppgifter i österländska medier om att Dominik hade det väldigt svårt under kidnappningen. Han tillägger att de inte vill svara på frågor som rör Dominik eller ta ställning till vad han upplevt.

14.42 "Försök inte koka ihop något som det inte finns ingredienser till", säger Atte Kaleva angående frågan om hans handledare kände till planerna om resan till Jemen och huruvida man försökte hindra honom från att åka. Atte Kaleva säger att samarbetet med handledaren fortsätter.

14.43 "Jag bad att man inte skulle prata om min militära bakgrund i Sanaa. På språkskolan kände en del till den", säger Atte Kaleva. Kalevas säger att de tror att kidnapparna inte kände till deras bakgrund.

14.45: Leila: "Vi fick mat regelbundet. Vi hade inga klockor men böneutropen gav rutin i dagen, så vi ungerfär visste vilken tid det var. Vi var rädda. Vi sade adjö till varandra i ett skede. Antingen klarar vi oss hem igen en dag, eller så går det riktigt dåligt."

14.47 Atte: "Vi visste inte mycket om vad som pågick under vår kidnappning. Då vi såg en bild på Tuomioja i en lokal tidning, ingav det hopp. Vi hade inte tillgång till teve under den största delen av tiden. De sista två veckorna kunde vi se nyheter på teve, på Al-Jazeera." 

14.50 "Vi vet inte om lösen betalades", svarar Leila Kaleva kort.

14.52 "Vi kommenterar inte saker som har att göra med frigivandet, eftersom centralkriminalpolisens undersökning pågår", säger Leila. "Vi är lättade att vara fria. Vi har lovat våra omanska vänner att inte tala om frigivningen", säger Atte.

14.53 "Hur påverkar det här min forskning? Den närmaste tiden tänkte jag ta det lugnt. Värma bastun ikväll. Jag tänker dock forsätta forskningen i sinom tid."

14.55 "Inga livsfarliga djur, ormar eller insekter såg vi", säger Atte. "Vi kan inte veta vad Dominik upplevde under den tid vi var ifrån varandra."

14.56 "Inget fysiskt våld blev vi utsatta för", säger både Atte och Leila. "Inte heller psykiskt, förutom frihetsberövningen", tillägger Atte.

14.58 Atte tackar än en gång medierna för att hans bakgrund och yrke inte kom fram under kidnappningen.

15.00 Leila: "Min militära skolning hjälpte mig att klara mig." Atte: "Min skolning hjälpte, även om situationer som man tränar under utbildningen är väldigt olika det vi upplevde, då vi trodde att vi skulle bli avrättade."

15.02 Leila: "Jag behandlades med respekt, vi behandlades som en familj."Atte: "Vi fick inte prata tillsammans till en början, men efter ett tag normaliserades det och vi kundet tala finska tillsammans. Och på engelska och tyska med Dominik. Med kidnapparna på arabiska."

15.04 "Vi var rädda för våra liv. Men inte hela dagen och inte varje dag", säger Atte på svenska.

15.05 "Vi var med vid samma situation som syns på Youtube-videon med Dominik. En likadan video filmades av mig, säger Atte. Vi vet inte varför den inte publicerades."

15.05 "Vi hotades med vapen men utsattes inte för våld," säger Atte.

15.07 "När jag började med min forskning bekantade jag mig med hurudana erfarenheter personer som blivit kidnappade hade haft. Jag visste att det var viktigt att skapa rutiner samt en personlig relation med kidnapparna, så att de inte skulle behandla oss endast som handelsvara."

15.10 Två sista frågorna från pressen.

15.11 Leila: "Vi vet inte varför vi kidnappades."

15.12 Atte: "Vi utsattes inte för skenavrättning. Hot om våld var närvarande."

Presskonferens är slut. Bland annat frågan om eventuell lösen förblev obesvarad. Paret Kaleva var lugna och samlade under hela den 43 minuter långa presskonferensen och såg ut att vara i gott skick.