Foto: LEIF WECKSTRÖM

Nya samtal med Guggenheim

Guggenheimstiftelsen har inte gett upp hoppet om att öppna ett museum i Helsingfors.

Yle Uutiset avslöjade på onsdag att lobbandet för ett Guggenheimmuseum återupptogs redan i januari och att stiftelsen har fört diskussioner med många i Helsingfors stads ledning.

Överborgmästare Jussi Pajunen, som var en av de mest aktiva bakom Guggenheimprojektet för drygt ett år sedan, bekräftar att han, i likhet med några biträdande stadsdirektörer, träffade Guggenheimstiftelsens ordförande Richard Armstrong i månadsskiftet januari–februari 2013.

– Men i det här skedet pågår ingen ny beredning och det finns inga nya förslag till ett Guggenheimmuseum. Vi har alltså inte dryftat kostnader, placering eller andra element som skulle ingå i ett nytt koncept, säger Pajunen och vill avdramatisera uppgifterna. Men han undanhåller inte heller att han fortsättningsvis hoppas att parterna finner en modell som kan vara acceptabel för både staden och stiftelsen bakom Guggenheim.

Pajunen sade genast efter stadsstyrelsens negativa beslut i fjol att han kan tänka sig att återuppliva projektet när nya stadsfullmäktige har trätt till i början av 2013. Inne på samma linje var Guggenheims Armstrong, som inte heller lät sig nedslås utan meddelade att han återkommer efter kommunalvalet hösten 2012.

Stick i stäv med Pajunens dementi av att förberedelserna för ett Guggenheimmuseum skulle vara i gång skrev hs.fi i går att Helsingfors planerar att anvisa en plats för Guggenheim på Södra kajen. Södra kajen och Södra hamnen står i fokus i ett heltäckande stadsplaneringsprojekt som ska ge hela stranden och hamnen ny image och nya funktioner.

I går bekräftade Armstrong att Guggenheim fortfarande är intresserat av att öppna ett museum i Helsingfors via ett pressmeddelande.

– Stiftelsen följer situationen noga och överväger alternativ, men inga beslut har tagits om framtida projekt, meddelar Armstrong.

Enligt Yle Uutiset har Guggenheim dryftat projektet även med biträdande stadsdirektörerna Ritva Viljanen som har hand om kulturfrågor, Pekka Sauri med ansvar för byggsektorn samt Hannu Penttilä som basar för fastigheter och stadsplanering.

– Det stämmer, jag var med på samma möte, men det var en sammankomst utan en bestämd agenda eller beslutsförberedelse, säger Pajunen.

Läs mer om Guggengheim i torsdagens tidning.