David Bowies ”Space Oddity” skrev ett nytt stycke musikhistoria då kanadensaren Chris Hadfield sjöng och spelade in en musikvideo i rymden. Foto: NASA / CSA / CHRIS HADFIELD / HANDOUT

Astronaut twittrade och sjöng Bowie i rymden

Få astronauter har gjort så mycket för att göra rymden intressant som kanadensaren Chris Hadfield. Med twittrande och sång har han öppnat dörrarna till rymdstationen.

När Chris Hadfield, Thomas Marschburn och Roman Romanenko i måndags landade med Soyuz-kapseln i Kazakstan var medieintresset betydligt större än vanligtvis när astronauter och kosmonauter återvänder från rutinuppdrag till Internationella rymdstationen.

Det är tack vare kanadensaren Hadfield, som med sitt ivriga twittrande har samlat nästan 900 000 följare.

”Tryggt hemma – tillbaka på jorden, försöker lyckligt återanpassa mig till gravitetens tunga dragningskraft. Underbart att dofta och känna våren.”, skrev han efter landningen.

Han har delat med sig av tusentals bilder och tiotals videor där han dels berättar om livet ombord på rymdstationen och dels visar världen från ett perspektiv de flesta aldrig får en chans att se.

För alla de jordbor som aldrig kommer att få en chans att sväva i tyngdlöshet har Hadfield och hans kolleger gjort videor som visar hur nötter svävar och vatten beter sig när man vränger ut en trasa i rymden. Ivriga skolelevers frågor har fått svar, bland annat den där en elev undrade hur man gör då man spyr i rymden. Svaret finns på en video där Hadfield – tack och lov bara i teorin – förevisar hur spypåsarna ombord fungerar.

Under de 2 336 varven runt jorden, sammanlagt 62 miljoner kilometer, har han dokumenterat hav och moln, länder och städer, öknar och berg – och frikostigt delat med sig av det han sett.

Som socker på botten gjorde han sig till ett ännu större internetfenomen dagen innan han återvände till jorden genom att släppa den första musikvideon gjord i rymden – en version av David Bowies Space Oddity. Tidigare har han genomfört en samkonsert med den kanadensiska sångaren Ed Robertson.

Men som kommendör på rymdstationen har Hadfield också gjort annat än hängt på sociala medier och spelat gitarr. Bara några dagar innan returen blev läget ombord riktigt tufft när en ammoniakläcka gjorde att rymdstationens kylsystem började strejka. Men en snabbinsatt rymdpromenad senare hade problemet lösts och det fick vi förstås genast veta av kommendör Hadfield:

”Inga läckor! Vi tar Tom och Chris tillbaka in. Om två dagar återvänder Tom, Roman och jag till jorden i vår Soyuz. Det här är en fantastisk plats och tid.”