Foto: Lehtikuva / Marja Saleva

Biaudet får inte ingripa vid diskriminering

Den nya lagen om likabehandling förbättrar diskrimineringsskyddet för sexuella minoriteter och handikappade. Men den ger inte diskrimineringsombudsmannen rätt att ingripa om en sikh förbjuds använda turban när han jobbar som busschaufför.

Här vill minoritetsombudsman Eva Biaudet sätta ner foten. När lagen om likabehandling träder i kraft blir hon diskrimineringsombudsman. Men den nya titeln ger henne inte rätt att ingripa när till exempel busschaufför Gill Sukhdarshan Singh i Vanda inte får bära turban på jobbet.

Biaudet tycker att lagförslaget haltar.

Det hör till minoritetsombudsmannens uppgifter att främja likabehandling i arbetslivet och ombudsmannen kan diskutera diskriminering i arbetslivet på ett allmänt plan och minoritetsombudsmannen får ofta ta emot klagomål som har med arbetslivet att göra.

Formuleringen i lagtexten ser Biaudet som problematisk.

– Vi har rätt att få information och vi kan säga att chauffören får ha turban men vi har ingen möjlighet att göra en utredning. Det är regionförvaltningsverket som har det ansvaret, säger hon.

Biaudet hade hoppats på en ändring i och med den nya lagen men den förbjuder ombudsmannen att ta ställning till en enskild arbetsgivares agerande. Att lagtexten formuleras så har väckt uppmärksamhet i övriga Europa där det är ovanligt att arbetslivet lämnas utanför ett ombuds mandat.
 

Läs mera i morgondagens tidning!