Foto: EPA/ANDY RAIN

H & M går med på Bangladesh-avtal

H & M och konkurrenten Inditex, världens två största klädföretag, har nu skrivit under ett avtal som ska förhindra olyckor likt den i Bangladesh, då över 1 100 personer dog när en klädfabrik kollapsade den 24 april.

Avtalet går bland annat ut på att förbättra byggnads- och brandsäkerhet samt att stärka arbetares rättigheter. H & M har mycket tillverkning i Bangladesh, men köpte inte kläder just från den kollapsade fabriken.

Internationella arbetsorganisationen ILO har tillsammans med flera fackförbund och lobbygrupper drivit på för att få klädföretagen att skriva under avtalet. Andra klädjättar som deltagit i samtalen är Gap och Walmart.

Efter omfattande protester bland textilarbetare efter tragedin i Bangladesh beslutades även att hundratals fabriker ska stängas på obestämd tid i området Ashulia i huvudstaden Dhakas utkanter, meddelade företrädare inom textilindustrin på måndagen enligt AFP.

Merparten av Bangladesh främsta textilfabriker ligger i Ashulia och beslutet fattades med hänvisning till säkerhetsaspekter.