Foto: Hbl arkiv

Nordea listade kunder i hemlig bok

"Skojare". "Ekonomisk vettvilling". "Känd skumraskfigur". "Rövarflicka". Med dessa epitet beskrev Nordbanken, numera Nordea, från 1970-talet fram till 1995 potentiella problemkunder, i ett hemligt register med över 2 000 personer, kallat "Nordea Black Book", skriver Svenska Dagbladet.

– Alla banker förde liknande förteckningar för att undvika kreditförluster, säger bankens kommunikationschef Helena Östman.

– I dag finns det ingen i nuvarande bankledning som vet något om detta, det finns ingen kvar från den tiden. Jag har svårt att kommentera den här historien eftersom det är historia. Vi för inga sådana listor i dag. 

Samtliga 2 000 personer i listan är registrerade med fullständiga namn och personnummer, ofta kombinerade med subjektiva eller nedsättande omdömen.

"Olämplig! Bilhandlare av zigenarsläkt", står det om en person.

"Olämplig. Ej straffad men umgås med gränslandsmänniskor. Försiktighet tillrådes", står det om en annan.

"Bedragare och svindlarsläkt med far och två söner, vilka tveklöst går i pappans fotspår", om en tredje.

Svenska Dagbladet har pratat med personer som finns med i registret, som bland annat vittnar om att de haft problem att få lån.

– Jag har påverkats. Det har varit kyligt överallt hos finansbolag. Jag är övertygad om att den här listan har fått spridning, säger en företagare som i registret kopplats samman med en man han aldrig säger sig ha träffat. 

Läs mera i Svenska Dagbladet

Bankerna förnekar svarta listor 

De förs i dag inga hemliga register över potentiella problemkunder, säger de banker som den svenska nyhetsbyrån TT talat med. 

Helena Östman påpekar att de listor det talas om fördes av Nordeas föregångare Nordbanken.