Medieuppbåd utanför sjukhuset Roger Salengro i Frankrike. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Denis Charlet

WHO: Nytt coronavirus smittar mellan människor

Det nya coronaviruset ser ut att kunna smitta från människa till människa, meddelade världshälsoorganisationen WHO i dag.

WHO gick ut med sina misstankar kort efter att det i Frankrike spridits uppgifter om en 50-årig man som smittats efter att ha delat sjukhusrum med en 65-årig man som insjuknat.

Fram till dess hade den 65-åriga mannen varit den enda i Frankrike som konstaterats bära på viruset. Han insjuknade efter att han återvänt från Förenade Arabemiraten i april.

WHO-chefen Keiji Fukuda säger att det utgående från det man vet i dag verkar allt mer uppenbart att viruset kan smitta genom nära kontakt mellan människor.
Det nya viruset, nCoV-EMC, är besläktat med det virus som orsakade sars-epidemin som började 2003.

"Smittar inte lätt"

För den man som först smittades i Frankrike var tillståndet allvarligt men stabilt på söndagen. Mannen som smittades senare flyttades till intensiven.

De båda männen vårdas på ett sjukhus i staden Lille i norra Frankrike. Professorn och läkaren Benoit Guery vid avdelningen för smittsamma sjukdomar tror inte att andra behöver oroa sig.

– Lyckligtvis är det här fortfarande ett virus som inte smittar lätt, sade han till den franska nyhetskanalen BMFTV.

– Viruset har spridit sig i lite under ett års tid, och vi har 34 fall i hela världen.

Ett tjugotal dödsfall har bekräftats, de flesta i Saudiarabien. Viruset har spridit sig till åtminstone Frankrike, Storbritannien och Tyskland.

Även om viruset har smittat från en patient till en annan kan det enligt Guery inte jämföras med sars. Sars-epidemin spred sig till 8 000 människor på bara några månader.

Långvarig och nära kontakt

När det andra smittfallet uppdagades i Frankrike undersökte hälsomyndigheterna 124 personer som haft kontakt med patienten.

Laboratorietester utfördes för fem personer, av vilka tre arbetar på sjukhuset. Inga fler fall upptäcktes.

De två männen hade haft "långvarig och nära kontakt" i och med att de delade rum den 27–29 april.

De som smittats av det nya viruset har bland annat haft hög feber, hosta och svårt att andas. Viruset kan också göra att njurarna slutar fungera.