Foto: Lehtikuva/Mikko Stig

”Ungdomsgarantin blev en flopp”

Trots att alla unga sedan årsskiftet utlovats sysselsättande åtgärder inom tre månader har ungdomsarbetslösheten fortsatt att öka. Ungdomsgarantin fungerar inte, hävdar kritiker.

– Med tanke på att ungdomsgarantin varit ett av regeringens spetsprojekt är det häpnadsväckande tyst just nu, säger den gröna riksdagsledamoten och förra arbetsministern Anni Sinnemäki.

Ungdomsgarantin, som trädde i kraft vid årsskiftet, ska säkra en utbildningsplats eller sysselsättande åtgärder för personer under 25 år och för nyutexaminerade personer under 30 år inom tre månader efter att de anmält sig som arbetslösa.

Trots garantin har läget inte blivit bättre för de unga. Enligt den senaste statistiken har antalet arbetslösa unga som inte haft sysselsättning på tre månader ökat till 28 procent i år. Siffran var 20 procent vid motsvarade tidpunkt i fjol och 18 procent år 2011.

– Min mening är inte att peka finger åt regeringen eller kritisera ungdomsgarantin. Projektet är enormt viktigt och därför ligger det i allas intresse att få det att fungera, säger Sinnemäki.

Att läget blivit sämre förklaras främst av de dåliga konjunkturerna och att ungdomsarbetslösheten fortsatt öka. Ännu i fjol var det under 30 000 unga som gick utan arbete men i år har siffran stigit till  37 000.

– Det är viktigt att komma ihåg att läget varierar i kommunerna. Vissa kommuner har varit mycket duktiga på att söka upp unga som befinner sig i riskgrupper, säger Sinnemäki.

Inget nytt

– Det finns många missförstånd kring ungdomsgarantin. Det är inte fråga om en garanti som följer av lag som till exempel vårdgarantin utan snarare ett politiskt löfte till unga av beslutsfattarna, säger forskaren Johanna Selkee vid Kommunförbundet.

Omvänt betyder det att ungdomarna inte har rätt att kräva sysselsättning efter tre månader.

Kommunförbundet har i vår undersökt hur kommunerna förverkligar ungdomsgarantin. Enligt undersökningen ser många kommuner ungdomsgarantin som en del av den kommunala basservice som de ansvarat för redan under flera decennier.

– En av de främsta orsakerna till att garantin inte uppfylls är brist på lämpliga studieplatser i kommunerna. Kommunerna borde ha möjlighet att erbjuda en utbildningsplats för alla som går ut grundskolan, säger Selkee.

Läs mer i dagens Hbl.