Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

Orpo: Kommunfusioner tvingas inte fram

Petteri Orpo (Saml) som lett den arbetsgrupp som tagit fram riktlinjerna för social- och hälsovårdsreformen förundrar sig över reaktionerna på arbetsgruppens förslag.

Suomen Kuvalehti skrev på lördagen att det inte är självklart att en kommun med 20 000–50 000 invånare i framtiden har rätt att ordna grundläggande social- och hälsovårdstjänster.

– Det här var utgångspunkten för arbetsgruppen från början. Kanske man inte i offentligheten har fäst uppmärksamhet vid det här, säger Orpo.

Orpo säger att man vill integrera social- och hälsovården så bra som möjligt, med en stark kommun som har ansvaret för vården.

– Det är en central del av reformen.

Suomen Kuvalehti skriver att minst åtta kranskommuner med över 20 000 invånare, bland annat S:t Karins, Lempäälä och Nokia riskerar att bli av med sin rätt att ordna vård för invånarna. Enligt tidskriften beror detta på att man vill ansluta kommunerna till sina större grannkommuner.

Orpo säger ändå att så inte är fallet, utan att kommuner i framtiden genom ett speciellt arrangemang kan få ordna vården själva.

– Påtryckning är fel ord. Det är riktlinjer som styr reformerna.