Abba:s pop får nytt liv på eget museum

Platåskor, knasiga kläder, mycket musik och 70-talsnostalgi. Det nyöppnade Abba-museet i Stockholm tar besökarna tillbaka till glamourpopens glansdagar.

Hur nördigt Abba-fan får man egentligen vara?

Hur nördigt som helst, är svaret om du frågar Celeste Busson Ibarra och Mariano Pieretti från Argentina.

– Vi har suttit 20 timmar i flyget för att vara med om det här, säger Mariano Pieretti iklädd vit glänsande dräkt med Abba-tryck på ryggen.

Med "det här" menar Mariano Pieretti Abba-museet, som i dag öppnade dörrarna för allmänheten.

Hbl stöter på de båda Abba-fansen utanför museet som ligger på Djurgården i Stockholm, med nöjesparken Gröna lund som närmaste granne.

Och eftersom de är äkta fans har de redan fått åka lite "gräddfil" och förärats en specialrunda på museet redan i fredags.

Att de är överlyckliga över vad de såg är inte att ta miste på.

Men för ett äkta Abba-fan, vad var bäst med museet?

– Kläderna, säger Mariano Pieretti, som varit Abba-fan ända sedan mamman i Buenos Aires köpte en Abba-skiva för 40 år sedan.

Frågan är om inte ändå Celeste Ibarra får fler Abba-nördpoäng. Hon har i och för sig diggat Abba i bara drygt trettio år, men hennes intresse har lett till att hon också lärt sig svenska. I Argentina.

Fast hon är lika överraskad att en från Finland talar svenska som Hbl-reportern är över att en argentinare kan språket.

Bli Abba:s femte medlem

Ibarra och Pieretti är långt ifrån ensamma vid museet den här dagen. Det är visning för pressen och intresset är enormt. 

Och visst är det en veritabel nostalgitripp från 1970-talet som dukas upp, en resa som tar avstamp i de svenska folkparkerna, som ju var den plats där hela Abba-sagan startade, och som slutar på ett discogolv där besökarna dansande får ta sig ut ur sitt Abba-rus.

Vi får också uppleva schlagersegern med Waterloo i Brighton 1974 och titta in i en tidsenlig musikstudio med gigantiskt mixerbor.

Vi får som besökare själva till och med mixa ett par av Abba:s låtar och få poäng för hur nära originalet vi kommer.

Hbl når 2 229 poäng av 10 000 och får svart på vitt att alla eventuella tankar på en karriär inom musiken senast nu ska glömmas.

"Stolt och glad"

På museet finns också en gigantisk uppsättning av Abba:s guld- och platinaplattor och en massa andra föremål som har anknytning till det världsberömda bandet.

Men vad säger då huvudpersonerna själva?

Jo, Björn Ulvaeus, som har varit mest aktiv i museiprojektet försäkrar att han är oerhört stolt och glad över slutresultatet.

– Det finns värme och humor i hur historien berättas. Det är verkligt. Det är en historia om fyra unga personer som kom tillsammans av en slump och som slutligen bildade den här gruppen. Storyn berättas exakt så som jag vill att den ska berättas.

Läs hela artikeln i dagens tidning!

Vilka Abbalåtar ska finnas på den ultimata spellistan för en joggingtur? Svara i kommentarsfältet!