Martin Wickholm har nu tid att umgås med hunden, den tibetanska spanieln Tupsu som njuter av att få vara tillsammans med husse. Foto: Cata Portin

”Grundinkomst skulle ge trygghet”

Efter att ha arbetat tretton och ett halvt år med arbetslösa och nu själv som arbetslös tycker Martin Wickholm att grundinkomst skulle lösa många problem. Det skulle ge lågavlönade och arbetslösa trygghet och minska på en massa byråkrati.

Martin Wickholm, 57, var i tretton och ett halvt år verksamhetsledare för De arbetslösa i Sibbo rf. Sedan årsskiftet har han varit arbetslös. Under åren med arbetslösa i Sibbo har han kommit fram till att grundinkomst eller medborgarlön som det också kallas, kunde lösa många problem.

– Det finns människor vars lön är ungefär 1 300 euro. Här i södra Finland är boendekostnaderna höga. Många med låg lön måste ansöka om utkomststöd från kommunen för att klara sig. Grundinkomst skulle minska byråkratin och förenkla livet för många, säger Wickholm.

– Men det skall vara tydlig skillnad mellan grundinkomst och att ha arbete. Det skall löna sig att ta emot jobb. Grundinkomsten borde vara minst 800 euro.

Som verksamhetsledare sysselsatte han långtidsarbetslösa.

– Det var svårt, speciell de över femtio. En stor del av dem hade arbetat länge i byggbranschen utan utbildning. De var mycket skickliga hantverkare men hade varit minst femhundra dagar arbetslösa. Ibland lyckades vi sysselsätta dem för några år men sedan återkom de. Några fick vi ut på fria arbetsmarknaden men de flesta fick korta anställningar. Också korta jobb är bättre än att vara hemma och bli utslagen och passiv, konstaterar Wickholm.

Han vet själv hur det är att jobba i korta perioder. Som verksamhetsledare hade han kontrakt för ett år i sänder. Så var det i över tretton år. Föreningen var beroende av bidrag och ibland visste han inte om han var arbetslös efter nyår.

Han upplevde stress och frustration och valde till sist att inte fortsätta som verksamhetsledare. Martin Wickholm är utbildad diplomekonom och har sedan årsskiftet sökt arbete. I ett fall har han blivit kallad till en intervju bland 60 sökande. Han känner till arbetslöshetsskydd och har varit styrelsemedlem i nationella samarbetsorganisationen för arbetslösa TVY och styrelsemedlem i EAPN, Europe against poverty.

Under åren med arbetslösa har han samlat på sig mycket sakkunskap, han har erfarenhet av två perioder som biståndsarbetare i Afrika och har sysslat med orientering hela sitt liv.

– Helst skulle jag jobba med något jag är intresserad av som att sysselsätta invandrare, med biståndsverksamhet eller som vildmarksguide.