Maria Guzenina-Richardson. Foto: Tor Wennstöm

Tydligt förbud mot lustgas som drog införs i lagen

Lagen ska få ett skarpt förbud men redan nu ska nolltolerans gälla om företag säljer lustgas i berusningssyfte. Deras verksamhet kan helt förbjudas. Det säger omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson.

I morse möttes en grupp representanter från flera myndigheter för att diskutera den försäljning av lustgas i berusningssyfte som blivit allmän på senare tid. Det hela eskalerade under valborgshelgen då försäljningen skedde öppet till exempel vid firandet i Brunnsparken.

– Beskedet är att vi har en klar nolltolerans i frågan, säger omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson till Hbl.

Det är förbjudet att sälja lustgas om det är uppenbart att det sker i berusningssyfte samt till minderåriga. Men lustgasen finns i en slags gråzon och omfattas till exempel inte av narkotikalagen utan av kemikalielagen.

Enligt Guzenina-Richardson ska det därför införas ett ännu klarare och definitivt beslut mot försäljningen. Det sker i höst då kemikalielagen ses över.

Men redan nu ska myndigheterna ingripa säger hon.

– Om ett företag trots förbudet säljer i berusningssyfte och till minderåriga så är företagets verksamhet olaglig och kan förbjudas.

I praktiken är det säkerhets- och kemikalieverket Tukes som kommer att granska verksamheten företag för företag och som har möjlighet att förbjuda lustgasförsäljningen, förstärkt med vite.