Maija Kammonen vakar över sonen Olli Kammonen medan sjukskötare Juho Pessi tar temperaturen. Foto: Niklas Tallqvist

Barnen flyttades när vårdare blev för sjuka

När åttio procent av personalen hade symtom eller var sjukskriven evakuerades infektionsavdelningen brådskande. Nu vårdas barnen på Jorv och på andra avdelningar.

– Det är hemskt. Jag har talat med personalen och vi har funderat på om man reagerat för sent, säger Maija Kammonen, mamma till ­Olli, som är patient på Barnkliniken. Hennes son har inte legat på infektionsavdelningen, men hon tycker att det är illa för dem som måste vistas i ohälsosamma lokaler. Patienterna som låg på infektionsavdelningen vid evakueringen har skrivits ut från sjukhuset.

Personalen på infektionsavdelningen fick symtom i ögonen, ont i halsen, huvudvärk, eksem och ovanligt många sjukskrev sig för luftvägsinfektioner. Arbetshälsovården gjorde en undersökning på avdelningen för att hitta orsaken till symtomen. Man hittade ingenting och kom fram till att det är nödvändigt att borra i väggarna.

– Vi flyttade ett skåp och personalen blev ännu sjukare. Då bestämde vi att vi inte stannar kvar på avdelningen, säger avdelningsgruppens chef, Briitta Klemetti.

Luktar illa

Redan när Hbl stiger in genom huvudingången på Barnkliniken känns luften ofräsch. En svag doft av urin följer oss vart vi än går. På den evakuerade infektionsavdelningen är Eija Tolvanen och ­Marita Vasu fullt upptagna med att sterilisera och tvätta all utrustning som skall flyttas till en avdelning på Kvinnokliniken.

Marita Vasu klagar på att det kliar i ögonen. Men arbetet måste göras för från och med nästa vecka får infektionsavdelningen 15 platser på Kvinnoklinikens förra avdelning för bröstkörtelkirurgi.

Samma dag som företagshälsovården slog larm om att det fanns för många sjuka i personalen evakuerades patienter och personal.

– Klockan 15 hade vi tömt avdelningen, säger ansvarige överläkaren Eero Jokinen.

Ungefär 4 av 5 i personalen var sjukskrivna och orsaken är inte känd. Nu utreder HNS lokalcentral orsaken genom att borra i väggarna för att se om det finns mögel eller fukt. Då orsaken hittas måste man renovera.

Patienterna flyttades till barn­avdelningen K2, till Jorv och till jourpolikliniken.

– Det är en tillfällig lösning. Nästa vecka slår vi ihop barnavdelningen och infektionsavdelningen och de svårast sjuka vårdas på Barnkliniken medan de som inte är i behov av intensivvård flyttar till Kvinnokliniken, säger Jokinen.

Enligt Jokinen har det funnits planer på att köpa platser på privata sjukhus men patienterna är så sjuka att de är tvungna att vistas i närheten av Barnkliniken om deras tillstånd försämras och de behöver intensivvård. Då behöver man inte flytta barnen långa vägar till intensiven.

– Barn i gott skick som kan vårdas på privata sjukhus har vi inte. Många får öppen vård via jourpolikliniken. De svårast sjuka finns på hemsjukhusets avdelningar, säger Jokinen.

På infektionsavdelningen vistas patienterna endast några dygn. De som befann sig där vid evakueringen för någon vecka sedan har redan skrivits ut. Inga patienter har enligt Jokinen haft likadana symtom som personalen. Patienterna är intagna för så kort tid att de inte hinner utveckla symtom. Endast en mamma har fått ett astmaanfall på avdelningen. Jokinen konstaterar att Barnkliniken hade tur då infektionssäsongen verkar lugna sig och allergisäsongen inte har börjat ordentligt. Det fanns inte så många patienter att evakuera.