ABBA-museet öppnar på Djurgården

Platåskor, knasiga kläder, mycket musik och 70-tals nostalgi. Det är i ett nötskal vad ABBA-museet i Stockholm bjuder på när det öppnar i morgon tisdag.

Intresset var enormt när ABBA-museet presenterades för pressen på måndagen. Medier från Australien, Tyskland, Italien och flera andra länder trängdes för att höra och se vad det omtalade museet, som slår upp dörrarna för allmänheten på tisdag, har att erbjuda.

Och det är en veritabel nostalgitripp från 1970-talet som museet dukar upp för besökarna, med avstamp i de svenska folkparkerna, som också fungerade som grund till att ABBA över huvud taget blev till.

Vi får uppleva schlagersegern i Brighton 1974, titta in till en tidsenlig musikstudio, vi får som besökare själva mixa ett par av ABBA:s låtar och till och med sjunga som en femte medlem i ett "hologram-ABBA".

En del av tanken bakom museet är just att det ska vara interaktivt. Besökarna ska få "känna" ABBA och även delta.

I museet finns en hel massa uppseendeväckande scenkläder som ABBA använde under sina aktiva år. Där finns också en gigantisk uppsättning av deras guld- och platinaplattor och en massa andra föremål som har anknytning till det världsberömda bandet.

Vad säger då huvudpersonerna själva? Jo, Björn Ulvaeus, som har varit mest aktiv i museiprojektet försäkrar att han är oerhört stolt över slutresultatet.

– Det finns värme och humor i historieberättandet. Det är verkligt, det är en historia om fyra unga personer som kom tillsammans av en slump och slutligen bildade den här gruppen. Storyn berättas exakt så som jag vill att den ska berättas.

Museet ligger på Djurgården alldeles intill nöjesparken Gröna Lund.

Och till slut, om det mot förmodan finns de som inte känner till ABBA. Det var en popgrupp som bestod av Agneta Fältskog, Anni-Frid Lyngstad, Benny Andersson och Björn Ulvaeus och de var aktiva åren 1972 till 1982.

De har sålt cirka 380 miljoner skivor.

Läs mer om museet i tisdagens Hbl!