Lärare ska berätta om sina kopplingar

Lärare vid Helsingfors universitet ska i fortsättningen redogöra för sina kopplingar till medicinföretag. Enligt universitetslektor Pekka Louhiala talar man allt mer öppet om kontakterna med näringslivet.

Det är en rekommendation, inget absolut krav, att de som undervisar vid medicinska fakulteten ska redogöra för sina kopplingar till företag under de senaste tre åren. Studenterna ska bland annat få veta om lärarnas andra arbetsgivare, styrelsemedlemskap, aktieinnehav och mottagna stipendier.

Fakultetens planeringskommitté fattade beslut om rekommendationen för en vecka sedan.

– Utvecklingen går mot mer öppenhet, vilket är utmärkt. Kopplingarna i sig är en neutral sak, alla har vi kopplingar, säger universitetslektor Pekka Louhiala.

Själv började han berätta om sina kopplingar i vintras, i början av varje föreläsning . Finland följer efter föregångarländer som USA. Där upprätthåller studentorganisationerna en etablerad rankningslista, som visar hur bra de olika universiteten är på att motverka intressekonflikter.

Naivitet åt båda hållen
Pekka Louhiala undervisar i etik och tar upp frågan om lobbning i undervisningen.

– Universitetet kan inte verka isolerat från den övriga världen. Lösningen är snarare att lära ut kritiskt tänkande och att det inte finns något som gratis luncher.
Enligt honom förhåller sig de flesta studenter realistiskt till reklamen, men det finns naivitet i de båda ytterligheterna.

– Vissa tror att de inte alls påverkas av reklamen, medan andra tror att det helt går att isolera sig från den.