Konflikt mellan turism och gruva i Kuusamo

I Kuusamo blir protesterna mot en planerad guldgruva allt högljuddare.

Det är framför allt turismnäringen som inte vill veta av gruvan. Det är australiska Dragon Mining som vill grunda en gruva intill skidcentret Ruka.

Intresseorganisationen Ruka-KuusamoMatkailuyhdistys hävdar att gruvan skulle orsaka allvarliga skador för turismen i området.

Föreningen vill ha buffertzoner kring alla resemål. För Kuusamo skulle det innebära inga gruvor alls.

– Vi har funderat över vilka verkningar gruvan får. Turismfolket anser fullt och fast att turismnäring och gruvverksamhet inte går att kombinera, säger företagaren Jokke Kämäräinen.

Hotell- och restaurangföretaget Restel har redan lagt sina investeringar i Ruka på is på grund av gruvplanerna. Restel vill vänta på miljökonsekvensbedömningen innan den fattar sina beslut. Restels direktör för norra Finland, Alpo

Leinonen säger att det här är första gången bolaget reagerar så här kraftigt på en planerad gruva. Restel har planerat att bygga ett spa i Ruka.

Kuusamo stad har ännu inte officiellt tagit ställning till gruvprojektet. Även där väntar man på miljökonsekvensbedömningen.

Dragon Mining har redan gjort provborrningar i Juomasuo i Kuusamo. Resultatet är stora gropar i terrängen och områden där alla träd fällts.

I den närliggande byn Käylä lever man i fred trots olika åsikter om gruvans vara eller inte vara.

– Gruvan har säkert sina för- och nackdelar, men projektet har kanske framställts i alltför dålig dager ur turismens synpunkt, säger Tarmo Karvola som bor i Käylä.