LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Backman: Staten måste agera för varven

Jouni Backman, ordförande för SDP:s riksdagsgrupp, anser att staten nu borde agera för att få till stånd sammanslutning som kunde köpa STX Finlands varv.

Staten borde också ha beredskap att bli delägare i varven.

Staten behövs nu för att få till stånd stabilitet inom varvsindustrin, säger Jouni Backman i ett uttalande. Sydkoreanska STX bekräftade på lördagen att företaget kan tvingas sälja sina varv i Europa. 

Jouni Backman, ordförande för SDP:s riksdagsgrupp, anser att staten nu borde agera för att få till stånd en sammanslutning som kunde köpa STX Finlands varv. Staten borde också ha beredskap att bli delägare i varven.
– Branschen är så viktig för Finland att staten borde ta en aktiv roll och börja reda ut om det i Finland finns ett intresse för att äga varven, säger Backman till FNB.

Han anser att det är näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) som ska ta tag i saken.

Backman hoppas att man kan få med finländska investerare i projektet förutom de underleverantörer som redan meddelat att de är intresserade av att hålla liv i varvsverksamheten.

Sydkoreanska STX bekräftade på lördagen att företaget kan tvingas sälja sina varv i Europa. Vapaavuori och statsminister Jyrki Katainen (Saml) har båda sagt att staten kan gå med som delägare i varven.