LEHTIKUVA / Kimmo Mäntylä

Pekkarinen vill att staten tar ansvar för STX-förhandlingar

Staten borde ta huvudansvaret för strävandena att få en inhemsk ägare för STX-varven i Finland, säger Mauri Pekkarinen (C) som är ordförande för riksdagens ekonomiutskott.

Näringslivets representanter kommer att behöva stöd av staten när förhandlingarna för att köpa varven inleds, anser Pekkarinen.

– Här förs förhandlingar med ett sådant bolag och sådana borgenärer som har balansräkningar på tiotals miljarder. Greppet om förhandlingarna är mycket fastare om staten är huvuddelägare i konsortiet.

Den sydkoreanska koncernen bekräftade på lördagen att den överväger att sälja sina europeiska varv. En informatör för bolaget sade till nyhetsbyrån AFP att de redan kontaktats av köpkandidater. Bolaget har ännu inte bestämt om de tänker avstå från varven i sin helhet eller bara delvis. STX äger varven i Åbo och Raumo samt hälften av varvet i Helsingfors.

Pekkarinen anser att den statliga ägarandelen bör vara betydande, men det behöver inte nödvändigtvis handla om en majoritetsandel. Staten kan också dra sig ur projektet i ett senare skede.

– Att säkra ett finskt ägande är nu oerhört viktigt.

Juha Hietarinta som representerar underleverantörerna i varvsindustrin håller på att samla ihop en grupp investerare för projektet. Han säger att många kontaktat honom, men vill inte ännu säga hur många placerare som redan bundit sig till projektet.

– Inom två veckor ska vi kontrakta ett bankirföretag för uppgiften. Nästa vecka kanske vi kontaktar den koreanska ägaren.

"Stor möjlighet"

Statsminister Jyrki Katainen (Saml) ser en enorm möjlighet i att STX nu planerar att sälja sina varv i Raumo och Åbo. Katainen kommenterade frågan i Yles program Morgonettan på lördagen.

Katainen säger att det koreanska moderbolagets dåliga ekonomiska läge har skapat osäkerhet för varven. Han hoppas att varven nu får nya ägare och osäkerheten försvinner.

– Nu har vi ju sett att den koreanska ägaren inte är vad vi finländare hoppats på, sade Katainen i radiointervjun.

Katainen säger att det blir svårt men inte omöjligt att hitta en inhemsk ägare. Han hoppas att bolaget får en stark och seriös ägare. Han betonade att staten kan ingå som delägare, men projektet får inte vara beroende av staten.

– Om det verkar som att ingen privat aktör är intresserad av varvet, så vittnar det ju om att ingen tror på att varvet kan vara ekonomiskt framgångsrikt. Då måste man naturligtvis fråga sig varför staten borde tro på det.