EHTIKUVA / AFP PHOTO / BELGA / NICOLAS MAETERLINCK

Kemikalier spreds vid belgisk tågolycka

Nära 300 personer tvingades lämna sina hem efter att ett tåg med kemikalier ombord spårade ur i närheten av staden Gent i Belgien.

Två personer omkom och 14 skadades i dagens olycka, säger Östflanderns provinsguvernör Jan Briers på en presskonferens. Det ska bland annat röra sig om boende i området. Tre av de skadades tillstånd är kritiskt.

Urspårningen ledde till en omfattande, explosionsartad brand och störningar i tågtrafiken. Elden var under kontroll på lördagsmorgonen men gav upphov till stor förödelse.

Det var den brandfarliga och giftiga kemikaliska vätskan akrylnitril som läckte ut vid olyckan. Branden ledde till en rad explosioner i tågvagnarna och ett eldhav bildades. Myndigheterna tvingades evakuera kring 300 invånare i området.

Först hette det att ingen skadats i olyckan, men på lördagseftermiddagen meddelade guvernören i provinsen Östflandern Jan Briers att två personer dött och 14 skadats.

Tåget kom från Nederländerna och var på väg till hamnen i Gent när några vagnar spårade ur.

Olyckan inträffade i Wetteren, öster om Gent vid 02-tiden lokal tid (03-tiden finsk tid). Trafiken på banavsnittet avbröts.

Det är inte känt vad som var orsaken till att tågvagnarna spårade ur.