Foto: Richard Nordgren

Växthusgasutsläppen ökar med användning av stenkol

USA:s ökade användning av skiffergas har gjort att efterfrågan på stenkol har minskat på världsmarknaden. Det har pressat ner priset och användningen av stenkol ökar. Det syns också i Helsingforsregionen där växthusgasutsläppet växer.

Av huvudstadsregionens totala utsläpp kommer 40 procent från fjärrvärme. Under 2012 användes mera stenkol är förr i fjärrvärmeproduktionen. Det lönar sig just nu att köpa stenkol av flera orsaker.

Då USA nyttjar mer skiffergas i sin energiproduktion sjunker efterfrågan på stenkol och detta påverkar världsmarknadspriset. Samtidigt har priserna på utsläppsrätter i EU sjunkit och tack vare förändringar i beskattningen har stenkolets konkurrenskraft ökat jämfört med naturgas.

Klimatexpert Johannes Lounasheimo vid Helsingforsregionens miljötjänster, HRM, ser handeln med utsläppsrätter som en bidragande orsak till att det nu lönar sig att använda stenkol.

– När handeln med utsläppsrätter planerades låg priset per koldioxidton kring 20 euro. Nu ligger det under 3 euro. Meningen var att energiproducenterna skulle styras till energialternativ med lägre utsläpp men nu är priset så lågt att det inte inverkar, säger Lounasheimo.

Huvudstadsregionens gemensamma klimatstrategi uppdaterades 2012 så att målet är att minska växthusgasutsläppet med minst 20 procent från 1990 års nivå till år 2020. Helsingfors och Vanda har godkänt siffran 20 procent. I Esbo finns det ingen tidtabell för när frågan skall behandlas.

– Vi äger inget energibolag och därför kan vi inte påverka. Våra utsläpp borde minska med 3,5 procent per år för att vi skall nå målet, säger utvecklingschef Sari Soini vid Esbo miljöcentral. Utsläppet i Esbo kommer från Fortums fjärrvärmeproduktion. I Esbo fördubblades stenkolskonsumtionen i fjol.

Kan Fortum delta i en gemensam strategi som kommunerna bestämmer?

– Som energiföretag på marknaden är vårt mål annorlunda än kommunernas och vi deltar därför inte som företag i den sortens överenskommelser, säger chefen för hållbar utveckling vid Fortum, Kari Kankaanpää. I Fortums en egen politik för hållbar utveckling ingår att satsa på bränslen med låga utsläpp. Fortum ska börja bränna biomassa i kraftverket i Finno. Vid värmeverket i Vermo finns möjligheten att i framtiden använda pyrolysolja vars framställning startar i Jyväskylä.

Läs mera i dagens tidning!