Foto: Lehtikuva/Markku Ulander. Fuskläkaren Juhani Zarianov kom betydligt lindrigare undan än åklagaren hade önskat när tingsrätten dömde honom till villkorligt fängelse.

Ryska fuskläkaren får två år villkorligt

Den ryskfödde fuskläkaren Juhani Zarianov klarar sig med två år villkorligt fängelse. Åklagaren krävde att han sitter av sitt straff.

Zarianov döms för grova bedrägerier, förfalskningar och otillåten utövning av läkaryrket. Domen är på exakt två år fängelse.

En dom på två år eller mindre kan utdömas villkorligt. Tingsrätten motiverar den villkorliga domen med att han inte har dömts för brott tidigare.

Zarianov, som var bosatt i Juupajoki i Birkaland, hann i flera års tid vilseleda myndigheterna och uppge sig vara läkare. Åren 2008–2011 jobbade han bland annat som amanuens på sjukhuset i Valkeakoski, på Hatanpää sjukhus i Tammerfors och på ett par privata vårdcentraler.

En orsak till att han kunde fortsätta så länge var att övervakningsmyndigheten Valviras tjänstemän inte ingrep trots att en av Zarianovs arbetsgivare lämnade in en detaljerad angivelse som utgick ifrån att han lurat åt sig läkarrättigheterna.

De tre tjänstmännen dömdes tidigare i veckan till kännbara bötesstraff.

Zarianov är utbildad sjukskötare och han uppgav under rättegången, som fick mycket märkliga drag, att han efter att nu ha blivit avslöjad fortsatt att studera till läkare i ett annat europeiskt land.

Uppträdde konstigt

Den åtalade uppträdde labilt under rättegången. I pauserna var han dryg och avvisande mot journalister som bad honom om kommentarer. Inne i rättssalen brast han ut i högljudda snyftningar inför domaren när han bad om förlåtelse av "hela finska folket".

Zarianovs uppträdande inne i rättssalen väckte uppmärksamhet när han vände sig om och rev åt sig åtalsskriften från journalisten Susanna Reinboths bord med förklaringen: "Jag har rätt att göra det för det är min rättegång."

Rätten finner att Zarianov varit mycket målmedveten. Han vilseledde Valvira med förfalskade ryska diplom och kom på så sätt åt att avlägga de prov som krävs av läkare som avlagt sin examen utanför EU.

I sin fuskläkarkarriär strävade han hela tiden till mer avancerade och allt mer välbetalda jobb. Tingsrätten anser att hans beteende som helhet sett varit skadligt och farligt. Det har inte framgått att Zarianov skulle ha gjort sig skyldig till några direkta missar i vårdarbetet.

Lönen ska återbetalas

Zarianov slutade först när arbetsgivaren kom på honom och bröt arbetsförhållandet. Zarianov hann tjäna närmare 45 000 euro i egenskap av falsk läkare. Pengarna får han lov att betala tillbaka med ränta till sina tidigare arbetsgivare. Advokaträkningen på nästan 17 000 euro betalas däremot med skattemedel.

Bägge parter kommer att överklaga till hovrätten.

Rättegången mot den andra avslöjade fuskläkaren Esa Laiho inleds tidigast i höst. I hans fall har en arbetsgivare konstaterat att det var nära ögat att Laihos vårdåtgärder hade kostat en patient livet, men att en riktig läkare hade skyndat till i sista stund.