Foto: Lehtikuva/Marja Airio.

Tio år för pedofil som fick återfall

Tuomo Olavi Välikangas, 40, dömdes på fredagen till tio års fängelse för sexbrott mot fyrtio pojkar i 13–17 års ålder. Välikangas dömdes för liknande brott redan 2006.

Domen på över tio års fängelse och stora skadestånd föll för bland annat nio fall av sexuellt utnyttjande av barn. En del av dem rubriceras som grova, en våldtäkt och tiotals köp eller försök till köp av sexuella tjänster av barn.

Välikangas dömdes redan 2006 till 3 år 6 månader fängelse för flera sexualbrott mot barn. Han frigavs villkorligt 2008 och fortsatte utnyttjandet redan i mars 2009. Det pågick ända tills han greps i augusti i fjol.

Domstolens beskrivning av Välikangas verksamhet ger intryck av att hans perversitet har upptagit varje vaken stund. Han har via internet metodiskt tagit kontakt med minderåriga pojkar och bytt telefonnummer med dem. I vissa fall har han hundratals gånger tagit kontakter med ett och samma barn för att bryta ner barnets eller den ungas eventuella misstro mot honom.

Välikangas har, enligt åklagaren, inte skytt några medel för att få träffa sina tilltänkta offer. Han har betalat barnens och de ungas resor till lägenheterna i Tammerfors och Helsingfors och själv har han till och med rest till Lappland för att träffa ett offer.

Han har genomfört sexualakterna med de unga på hotell, i bilar, i sina bostäder eller till och med ute i skogen, framgår det av domstolshandlingarna.

Han har använt pengar och gåvor som lockbete. Penninggåvorna kunde vara allt från några tior upp till ettusen euro.

En del av offren har drabbats av svåra depressioner och bland annat tvingats avbryta sin skolgång.

Åklagaren krävde att Välikangas skulle få 13 år fängelse, men tingsrätten stannade för 10 år 4 månader. Han hade att svara på sammanlagt 64 åtalspunkter, en del var lindrigare och gällde innehav och distribution av bilder på minderåriga.

Han dömdes också att betala cirka 100 000 euro i ersättningar för sina offers lidanden och läkarkostnader och tiotusentals euro i rättegångskostnader.