Lutherstiftelsens nya biskop Risto Soramies. Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto.

Kyrkan måste reagera på Lutherstiftelsens biskopsinstallation

Risto Soramies, som på lördag vigs till biskop inom Lutherstiftelsen, lär gå samma öde till mötes som sin föregångare Matti Väisänen.

Han kan vänta sig att förlora sina prästrättigheter inom den evangelisk-lutherska kyrkan.

Jyri Komulainen, generalsekreterare för folkkyrkans biskopsmöte, anser det uppenbart eftersom kyrkan har ont om alternativ. Att ställa upp en egen biskop står i klar konflikt med kyrkoordningen. Det blir domkapitlet i Tammerfors stift som får avgöra frågan.

Lutherstiftelsen har i sammanhanget inrättat det nya Missionsstiftet. Därmed har man enligt Komulainen tagit ett steg i riktning mot att bilda ett eget kyrkosamfund.

– Men det är till stor del Missionsstiftet som har bollen, eftersom man inte kan uteslutas ur kyrkan.

Enligt Komulainen handlar frågan om kyrkans juridiska struktur, Ett sådant agerande kan bara få vissa påföljder.

– Det har skapats en parallell struktur som inte har någon plats inom kyrkan.

Kvinnopräster i centrum

Komulainen uppfattar Lutherstiftelsen som det administrativa uttrycket för en sorts gammalluthersk flygel inom kyrkan. Prästerna inom Lutherstiftelsen vägrar att samarbeta med kvinnopräster.

– I de här kretsarna upplever man att man inte kan bli prästvigd eftersom det alltid finns kvinnor vid altaret.

Enligt Komulainen konkretiserades problemet på sätt och vis när den konservative Uleåborgsbiskopen Olavi Rimpiläinen pensionerades vid millennieskiftet.

– Han var den siste biskopen som arrangerade separata prästvigslar.

De överlappande organisationerna är enligt Komulainen ett olösligt problem. Det är inte bra att Lutherstiftelsen stannar som en sorts gökunge inom Finlands evangelisk-lutherska kyrka.

– Själv hoppas jag man kan uppnå ett bättre samarbete. Det vore bra om de kunde ta steget fullt ut och inrätta ett separat kyrkosamfund. Det skulle föra med sig en ny möjlighet till ekumenik. Det är inte riktigt möjligt när de är kvar inom strukturen, framhåller Komulainen.

Soramies, 66, är en pensionerad präst från Tammerfors och han vigs i Helsingfors på lördag till biskop i Finlands evangelisklutherska missionsstift.