Carl Bildt och Erkki Tuomioja. Foto: Hbl arkiv.

Nordiska länderna protesterar mot rysk inspektion

För en vecka sedan utsattes Nordiska rådets informationskontor i Kaliningrad för en inspektion av ryska myndigheter. Nu gör alla nordiska länder gemensam sak och markerar missnöje med den ryska inspektionen.

De nordiska utrikesministrarna enades kring en gemensam protest mot det ryska agerandet vid ett tvådagarsmöte i Sandhamn utanför Stockholm nu på torsdagen och fredagen.

– Vi uttrycker vår förvåning att Ryssland med utnyttjande av den nya lagstiftningen, som vi haft mycket synpunkter på, också har gjort en inspektion på det nordiska informationskontoret i Kaliningrad, sade Sveriges utrikesminister Carl Bildt på en presskonferens i Stockholm på fredagen.

– Vi anser att det inte bör ske på de nordiska informationskontoren och vi kommer att gemensamt framföra vår förvåning över detta i Moskva under de närmaste dagarna.

Markeringen kommer enligt utrikesminister Erkki Tuomioja sannolikt att ske med en så kallad demarschering. Det innebär att de nordiska ambassadörerna gemensamt begär audiens hos till exempel Rysslands vice utrikesminister för att muntligt framföra sina synpunkter på det som skett.

Carl Bildt ville inte direkt kalla markeringen en protest, men på frågan om det är någon skillnad på protest och djup förvåning, svarade han:

– Ja, det är det väl möjligen om man ska vara finlirare, men i grunden inte så mycket.

Så det är en protest?

– Jag vet inte hur vi kommer att  formulera det, men vi kommer att framföra att det här vill vi inte att ska ske.

Överraskande inspektion

Vid inspektionen krävde de ryska myndigheterna att det nordiska kontoret skulle lämna ut bokföring och andra dokument.

Ryssland har under den senaste tiden gjort flera tillslag mot olika organisationer. Inspektionerna, eller razziorna, har främst riktats mot medborgarorganisationer, så kallade NGO:s, som får pengar från utlandet. Sådana organisationer måste numera registrera sig som "utländska agenter".

Kenneth Broman, kontorschef vid generalsekreterarens kontor i Köpenhamn, säger till svenska nyhetsbyrån TT att de ryska myndigheterna visserligen betedde sig "oerhört korrekt" men att man samtidigt begärde ut en lång lista på dokument, främst bokföring.

Kontoret fick ett dygn på sig att ta fram materialet.

Eftersom de ryska myndigheterna tidigare sagt att informationskontoret inte skulle beröras av lagen blev besöket en överraskning.

– Att man underkastar en internationell representation för sådant är inte acceptabelt, säger Erkki Tuomioja.