Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa. Inför valborg marknadsfördes lustgasen speciellt aggressivt.

Lustgaskedja växer explosionsartat i hela landet

Försäljningen av lustgaspatroner har blivit en enorm succé. Kermaa.fi startade med en liten butik på Tölögatan i höstas och har nu nio butiker runt om i landet.

 Myndigheterna kan dock redan nästa vecka sätta stopp för det hela.

Jonas Kyllönen och Valtteri Serimaa öppnade de nyaste butikerna för bara två veckor sedan i Jyväskylä och Joensuu. På sin webbsida söker de nya handelsmän som vill sälja lustgaspatroner på franchisebasis.

Hbl skulle i går intervjua Kyllönen om det allt snabbare växande lustgas­imperiet, men han avböjde den utlovade intervjun med hänvisning till "familjen som vill ha anonymitet".

Lustgasbusinessen har vuxit lavinartat sedan Hbl berättade om Kyllönens och Serimaas firma och försäljningskoncept i januari i år.

Då fanns planer på att öppna en butik till i Åbo. Nu har firman öppnat den och sju andra butiker i Esbo, Kyrkslätt, Vanda, Tammerfors, Kuopio, Joensuu och Jyväskylä.

Känsligt

Att Kyllönen drar sig för nya intervjuer kan ha att göra med den debatt som förs om det lagliga och moraliska i det drastiskt ökade bruket av lustgas i berusningssyfte. Firman säljer officiellt lustgasen för att användas som drivmedel i gräddsifoner. Och ägarna påpekar i alla sammanhang att verksamheten är laglig.

– Vi har nog märkt att människor köper lustgas både till bakning och förlustelse, sade Serimaa nyligen i en intervju när butiken i Åbo öppnades.

Säkerhets- och kemikalieverket, Tukes, ska nästa vecka ta beslut om försäljningen förbjuds eller inte. Att använda lustgas är inte olagligt. Där­emot är det olagligt att överlåta ett berusningsmedel åt en person som kan missbruka det.

– Problemet är att lustgas också används till annat än berusning. Nu verkar det i alla fall som om största delen köps i berusningssyfte, säger direktör Esa Nikunen på Tukes.

Tukes hade bett Kermaa.fi om en utredning av hur firman försäkrar sig om att lustgasen inte går till kunden om det finns misstankar om att denne tänker berusa sig med lustgasen.

– Vi har fått in en saklig utredning av firman och den står som grund när våra experter nästa vecka fattar beslutet, säger Nikunen.

Att uttalandena om gräddtillverkning är fariseiska är myndigheterna helt medvetna om. Kermaa.fi-ägarna bjöd för en tid sedan med Helsingin Sanomats Nyt-bilaga på ett lustgasparty där de på bild inhalerar lustgas direkt ur sina sifoner, så det råder inget tvivel om vad som ligger bakom affärsidén.

Miljonbusiness

Kyllönen uppgav i januari för Hbl att lustgasen är en miljonbusiness i London och på Ibiza.

Om också Kyllönen och Serimaa har hunnit tjäna ihop sin första miljon på bara ett drygt halvår är ännu omöjligt att säga. Officiella bokslut finns ännu inte att tillgå. De skröt redan i mars med att över 10 000 människor har köpt av deras patroner. Sedan dess har verksamheten kanske fördubblats.

Åtminstone tre andra konkurrerande lustgasförsäljare har etablerat sig på marknaden.

Helsingforspolisen utreder försäljningen av lustgas från en skåpbil i Brunnsparken under valborgshelgen. Det bekräftar kommissarie Jari Illukka till Hbl.

Ilta-Sanomat rapporterar att företaget Ilokaasuauto.com hade flera bilar i trafik under valborgshelgen, nästan dygnet runt. Tidningens reporter köpte lustgas från bilen mitt bland alla första maj-firare utan att uppge att han är journalist. Ur dialogen framgår klart att syftet är att bli berusad.

Jari Illukka håller med om att det knappast kan handla om något annat syfte i det här fallet.

– Om en bil kör runt på nätterna kan man inte tänka sig att de säljer patroner till köksutrustningsbutiker och det verkar inte heller trovärdigt att på nätterna sälja patroner till att vispa grädde, säger juristen Suvi Raitala på Tukes.

Före valborg hade Raitala inte hört om de jourhavande skåpbilarna.

Läs mera i dagens tidning.