Foto: AFP/Lehtikuva/Yoshikazu Tsuno

Bildt: Suu Kyi vill fortsätta dialog

Burmas oppositionsledare Aung San Suu Kyi tror att tålmodig dialog fortfarande är bästa sättet att lösa konflikten mellan etniska grupper i landet.

Det säger utrikesminister Carl Bildt, som i dagarna träffat Suu Kyi i samband med ett möte med Community of Democracies i Mongoliets huvudstad Ulan Bator. Organisationen samlar ett hundratal demokratiska stater.

Bildt anser att kritiken mot Suu Kyi, för att inte sätta ner foten ordentligt när det gäller de etniska konflikterna i landet, är orättvis.

- Detta är ju inte enkelt utan konflikter som funnits så länge som den burmesiska staten existerat. Konflikten med muslimerna är ju bara en av flera som länge varit osynliga för världen men som nu kommit i öppen dag. Hennes inställning är att detta bara kan lösas genom en öppen demokratisk dialog, säger Bildt i telefon från Ulan Bator.

Suu Kyi, som under mötet erhöll den polske tidigare utrikesministern Bronislaw Geremeks minnespris ur Bildts hand, har enligt denne "tålamodet som instrument".

- Hon manade till förståelse för att detta handlar djupgående konflikter som inte kommer att lösas på en vecka. Samtidigt är hon mycket väl medveten om sambandet mellan de etniska konflikterna och den allmänna demokratiseringsprocessen i landet som helhet.